LUXEMBOURG

Ni u prigodnoj deklaraciji nema suglasnosti o šengenu za Bugarsku i Rumunjsku

13.06.2024.
u 18:15

Države članice EU-a nisu se mogle dogovoriti oko teksta šengenske deklaracije u kojoj bi se naveo vremenski precizniji okvir za pristupanje Bugarske i Rumunjske području bez graničnih kontrola na unutarnjim granicama i ta je točka povučena s dnevnog reda ministara unutarnjih poslova u četvrtak u Luxembourgu.

Ministri unutarnjih poslova država članica, koji su se u četvrtak okupili u Luxembourgu, trebali su usvojiti šengensku deklaraciju u kojoj bi se obvezali da će  osigurati da funkcioniranje šengenskog područja bude prikladno za aktualne i buduće izazove.

Rasprava se vodila na razini stalnih predstavnika država članica (Coreper) na kojoj nije bilo suglasnosti svih članica pa je belgijsko predsjedništvo odlučilo povući tu točku s dnevnog reda ministarskog sastanka. Neslužbeno se doznaje da je suglasnost uskratila Austrija, koja se nije složila da se u deklaraciji navede cilj da se Bugarsku i Rumunjsku “što prije primi u šengen”. Sofija i Bukurešt su tražili da se navede još precizniji rok - do kraja ove godine.

 “Ova deklaracija, koja se trebala donijeti u povodu obljetnice uspostave šengena, nije prošla jer se zemlje članice nisu mogle dogovoriti oko testa u jednom manjem dijelu, a taj se odnosi na perspektivu ukidanja graničnih kontrola na kopnenim granicama Rumunjske i Bugarske”, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 Ministar Božinović je istaknuo važnost činjenice što je Hrvatska ušla u šengenski prostor početkom 2023. godine.

 “Sad vidimo koliko je bitno da smo odradili taj posao onda kada smo ga odradili, ispunili sve uvjete i kada je riječ o radu hrvatske policije i o radu institucija, diplomatskom radu sve do onoga što je odrađeno na najvišim razinama”, rekao je Božinović.

Na sastanku ministara unutarnjih poslova u prosincu 2022. godine, Hrvatska je dobila suglasnost svih država članica za ulazak u šengen, dok su Bugarska i Rumunjska ostale izvan zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.

 U međuvremenu su Bugarska i Rumunjska djelomično ušle u šengenski prostor, ukinute su kontrole u zračnim lukama, ali su i dalje ostale na kopnenim granicama.

 Božinović je izrazio žaljenje zbog izostanka konsenzusa oko te dvije zemlje.

 “Žao mi je, Hrvatska jest i uvijek će podržavati proširenje na ove dvije države članice. Nadamo se da će do toga doći u što skorije, ali evo danas, kad se htjelo nešto malo, preciznije odrediti kad bi to moglo biti nije postignut konsenzus”, rekao je Božinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije