POLICIJA ODGOVORILA VODENIM TOPOM

Neredi u Ljubljani: Prosvjednici bacali baklje, nekoliko policajaca ozlijeđeno

Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.09.2021.
u 07:06

Policija je rekla da je "spremna za sve moguće scenarije" i da im je glavni zadatak brinuti se o sigurnosti ljudi

Ispred Narodne skupštine u Sloveniji okupili su se brojni prosvjednici koji zahtijevaju prijevremene izbore i promjenu mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Bacali su boce i baklje, a policija im je odgovorila suzavcem. 

Na Trgu republike u Ljubljani okupilo se, po procjenama policije, oko 8000 ljudi. Policija je rekla da je "spremna za sve moguće scenarije" i da im je glavni zadatak brinuti se o sigurnosti ljudi, navodi portal 24ur. 

Prosvjednici su uzvikivali "Želimo svoje živote natrag, želimo slobodu". Oni poriču opasnosti od bolesti COVID-19 i ne priznaju znanstvena otkrića poput cjepiva. Današnji je skup, kako su pozivali organizatori, trebao biti miran, no situacija je eskalirala kada je jedan od prosvjednika bacio bocu na policajca.  Nešto iza 20 sati policija je bacila suzavac i prisilila gomilu da se udalji od parlamenta. Kasnije su se neki od njih ipak vratili i počela su letjeti pirotehnička sredstva na što je policija odgovorila vodenim topom. Skupina prosvjednika gađala je policiju raznim predmetima, među kojima i granitnim pločama.

Policija je za 24ur potvrdila da je u današnjim prosvjedima nekoliko policajaca ozlijeđeno te da je nekoliko osoba privedeno. Također, na zgradi parlamenta razbijeno je nekoliko prozora, njih oko 12.  

Epidemiološka slika u Sloveniji se pogoršava, a prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima Vlade, 347 pacijenata oboljelih od COVID-19 liječi se u bolnicama, od kojih je 75 na intenzivnoj njezi. Šest pacijenata preminulo je u utorak. Danas su u Sloveniji stupile na snagu strože mjere suzbijanja širenja koronavirusa i sada bez COVID potvrde nema ni točenja goriva na crpkama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?