MOSKVA

Navaljni tvrdi da je prebačen u strožiji režim zatvora, uskraćeni mu posjeti

01.02.2023.
u 17:52

Zatočeni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni sapćio je u srijedu da je premješten u strožiji režim samice tijekom narednih šest mjeseci, gdje će mu biti uskraćeni posjeti.

Navaljni (46), najznačajniji od preostalih oporbenjaka u Rusiji, stekao je sljedbenike brojnim istragama koje su navodno pokazale da se vladajuća klasa raskošno obogatila na račun države.

- Nisam imao nijedan posjet osam mjeseci, i jučer mi je rečeno da ću biti prebačen u ćeliju na maksimalni mogući rok od šest meseci - naveo je Navaljni na Twitter nalogu koji održavaju njegovi suradnici.

- Tamo nisu dozvoljeni nikakvi posjeti. To znači više od godinu dana bez posjeta. Čak i manijaci i serijske ubojice koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na posjet, ali ja nemam - naveo je. 

Navaljni se nalazi u kažnjeničkoj koloniji IK-6 maksimalne sigurnosti u Melehovu, oko 250 kilometara istočno od Moskve, a njegove pristalice kažu da mu se zdravlje drastično  pogoršalo nakon desetak perioda u samici.

Skoro 500 medicinara prošlog je mjeseca potpisalo otvoreno pismo predsjedniku Vladimiru Putinu tražeći da mu se omogući liječnička skrb. 

Navaljni je uhićen prije dvije godine kada se vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje je bio liječen od trovanja nervnim otrovom. Optužen je kao i neke zapadne zemlje za podrivanje države Rusije. 

Dokumentarni film "Navaljni" o njegovom trovanju i oporavku nominiran je za najbolji dokumentarni film za ovogodišnji Oscar, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?