reakcije

Nakon pitanja crkve i respiratori posvađali Crnu Goru i Srbiju

Aleksandar Vučić
28.03.2020.
u 10:32

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak kazao da je neistina da je njegova zemlja oduzela tri respiratora naručena od strane crnogorskog Fonda zdravstva, stigle su reakcije iz Crne Gore.

Vučić je u petak kazao da je neistina da je njegova zemlja, kako je to objavljeno u crnogorskim medijima, oduzela tri respiratora naručena od strane crnogorskog Fonda zdravstva, ponudivši da Srbija Crnoj Gori pokloni pet respiratora, na što su reagirali vodeći ljudi crnogorskog stožera za borbu protiv epidemije koronavirusa, dopredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović i ministar zdravstva Kenan Hrapović poručivši Vučiću da "svu svoju pažnju usredotoči na zaštitu zdravlja i dobrobit građana Srbije“.

"Uz podršku zdravstvenim radnicima Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa želim se zahvaliti predsjedniku Vučiću na ponudi da nam donira tri naša respiratora koja smo mi naručili za crnogorsko zdravstvo. Cijeneći ozbiljnost situacije u susjednoj državi vjerujemo da su ta sredstva u ovom trenutno potrebnija zdravstvenom sustavu Srbije," poručio je crnogorski ministar zdravstva Kenana Hrapović.

Prvi čovjek crnogorskog stožera za borbu protiv zaraznih bolesti, Milutin Simović posebno je komentirao Vučićevu tezu da dva od pet respiratora koje nudi Crnoj Gori, "donira na zahtjev predstavnika Srba u Crnoj Gori Andrije Mandića i da su namijenjeni bolnicama u Bijelom Polju i Pljevljima," istučući da je Crna Gora odgovorna i organizirana građanska država koja je spremna da svakom svom građaninu, bez obzira na nacionalnost, osigura maksimalno mogući nivo zdravstvene zaštite.

"Posebno smo zahvalni za najavljeni dodatak od dva respiratora koja bi nam predsjednik Srbije donirao na bazi dogovora sa liderom Nove srpske demokratije. Pretpostavljamo kao izraz brige za navodno ugroženi srpski narod u Crnoj Gori. Nema potrebe za tim. Ne kalibriramo u Crnoj Gori medicinsku opremu po nacionalnim frekvencijama", priopćio je Simović.

Crnogorski mediji prije dva dana objavili su da je Srbija zaplijenila tri respiratora koje je predstavnik švedskog proizvođača čije je sjedište u Beogradu trebao isporučiti Crnoj Gori, dok su dva respiratora koja su istim tenderom nabavljena kod iste firme bez problema uvezena u Crnu Goru iz Republike Hrvatske.

Kasnije je od posrednika, kompanije Farmont, pojašnjeno da je izvoz respiratora u Srbiji pod blokadom i da se nisu mogli riješiti izvozni carinski papiri, pa je "roba/respiratori/ prodana drugoj kompaniji u Srbiji".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu je kazao kako je Srbija spremna Vladi u Podgorici odmah pokloniti pet respiratora, konstatirajući da s "bratskim narodom" u Crnoj Gori žele imati najbolje odnose, prenosi Hina.

"Nismo oteli, ni zaplijenili niti jedan respirator, niti smo ikada išta uzeli bilo kome. Na tržištu smo kupili sve respiratore, što je čak njihova posrednička kompanija javno objavila“, rekao je Vučić, dodavši da je Srbija i pored zabrane izvoza u prethodna dva tjedna isporučila Crnoj Gori više od 40 tona hrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije