USS Gerald R. Ford

Najveći ratni brod na svijetu uplovio u Oslo, Rusija bijesna

24.05.2023.
u 15:52

Najveći ratni brod na svijetu, nosač aviona USS Gerald R. Ford, stigao je u srijedu u Oslo, što je susjedna Rusija kritizirala kao "nelogičnu i štetnu" demonstraciju sile.

Brod dug 337 metara na nuklearni pogon i deplasman od više od 100.000 tona uplovio je u fjord u Oslu pod pratnjom, gdje će ostati nekoliko dana prije nego što krene na Arktik, navode norveški mediji, gdje se održavaju vojne vježbe.

- Posjet i prisustvo nosača aviona pruža jedinstvenu priliku za razvoj naše suradnje i bliske suradnje sa našim najvažnijim saveznikom, Sjedinjenim Državama - navodi se u saopćenju norveške vojske.

Rusko veleposlanstvo oštro je kritiziralo posjet koji je jako reklamiran, koji dolazi usred pojačanih tenzija između Zapada i Rusije zbog rata u Ukrajini.

- Ne postoje pitanja na sjeveru koja zahtijevaju vojno rješenje, niti pitanja koja zahtijevaju vanjsku intervenciju - rekao je glasnogovornik ruskog veleposlanstva Timur Čekanov za AFP putem e-pošte.

- S obzirom da Oslo priznaje da Rusija ne predstavlja izravnu vojnu prijetnju Norveškoj, takve demonstracije sile izgledaju nelogično i štetno - dodao je.

Članica NATO-a Norveška dijeli kopnenu granicu s Rusijom na krajnjem sjeveru, kao i pomorsku granicu u Barentsovom moru.

Očekuje se da će USS Gerald R. Ford, koji može prevesti do 90 letjelica i helikoptera, nekoliko dana ostati usidren u glavnom gradu Norveške.

Oko broda je uvedena velika zabrana zračnog prostora i mora.

Prema internetskom dnevniku Barents Observer, očekuje se da će brod krenuti prema Arktiku za nekoliko dana, uoči početka vježbe Arctic Challenge 29. svibnja koja okuplja 150 aviona iz 14 zapadnih zemalja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije