Nova studija

Moguće je da se korona počela širiti SAD-om prije nego što se mislilo

16.09.2020.
u 10:05

Smrtonosni koronavirus možda je cirkulirao Sjedinjenim Američkim Državama još u prosincu prošle godine, otprilike mjesec dana ranije nego što je smatrao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), otkrili su istraživači UCLA.

Njihova studija, objavljena prošlog četvrtka u časopisu Journal of Medical Internet Research, pronašla je statistički značajan porast posjeta klinikama i bolnicama pacijenata s respiratornim bolestima već oko 22. prosinca. Smatralo se da je prvi poznati slučaj covida-19 u SAD-u bio pacijent iz Washingtona koji je bio u kineskom gradu Wuhanu. Njegov slučaj prijavljen je u siječnju, piše CNN.

Porast broja slučajeva započeo je u posljednjem tjednu prosinca

Dr. Joann Elmore i njeni kolege pregledali su gotovo 10 milijuna medicinskih kartona iz UCLA Health sustava, koji uključuje tri bolnice i 180 klinika. Elmore kaže da je potragu započela nakon što je u ožujku dobila brojne e-mailove uznemirenih pacijenata koji su pitali je li kašalj iz siječnja mogao biti znak covida-19.

"Među ambulantnim pacijentima pronašla sam 50-postotni rast broja pacijenata koji su se žalili na kašalj. Pokazalo se da je bilo 1000 pacijenata više od prosjeka za to razdoblje", rekla je Elmore CNN-u.


Broj posjeta pacijenata hitnoj službi zbog respiratornih tegoba, kao i broj osoba s akutnim zatajenjem dišnog sustava, porastao je od prosinca 2019. do veljače 2020. u usporedbi s podacima iz posljednjih pet godina. Porast broja slučajeva započeo je u posljednjem tjednu prosinca.

"Neki od tih slučajeva mogu se pripisati gripi ili drugim razlozima, ali ovakav porast boja slučajeva čak i kod ambulantnih pacijenata je značajan", kaže Elmore.

Ona vjeruje kako istraživanje pokazuje da bi podaci o ovakvim bolestima, prikupljeni u realnom vremenu, mogli pomoći javnozdravstvenim stručnjacima u ranijoj identifikaciji i praćenju epidemija i potencijalno usporiti ili zaustaviti širenje bolesti.

Kritike na novo istraživanje

Dr. Claudia Hoyen, specijalistica za zarazne bolesti u Medicinskom centru Sveučilišne bolnice Cleveland, koja nije radila na studiji, kaže kako je moguće da se covid-19 u SAD-u pojavio mnogo prije nego što se smatra. No, profesor imunologije i mikrobiologije na Scripps Researchu Kristian Andersen ne slaže se s time.

"Iz genetskih podataka SARS-CoV-2 znamo da je pandemija počela krajem studenoga ili početkom prosinca u Kini, pa nema apsolutno nikakve šanse da se virus mogao proširiti u prosincu 2019. godine. Iz istih genetskih podataka znamo da širenje po SAD-u nije počelo prije veljače 2020. Ovaj rad bavi se lažnim signalima, a hospitalizacije su vjerojatno posljedica gripe i drugih respiratornih bolesti", napisao je Andersen za CNN.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?