Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Moderna: Nova buster doza protiv Covida učinkovita protiv novih varijanti omikrona

22. lipnja 2022. u 20:03 0 komentara 73 prikaza
cjepivo
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Farmaceutska kompanija Moderna priopćila je da njihova nova doza buster cjepiva protiv Covida, za koju se nadaju da će odobrenje dobiti tijekom jeseni, dobro djeluje protiv posljednjih podvarijanti omikrona.

Američka kompanija je ranije ovog mjeseca objavila da je takozvano "bivalentno" cjepivo, koja ima za metu originalnu varijantu Covida i originalnu omikron varijantu BA.1, djelovala bolje protiv obje varijante u usporedbi s njihovim originalnim cjepivom Spikevax.

U novim rezultatima iz kliničke studije, kompanija navodi da je buster također bio dobar protiv BA.4 i BA.5, najnovijih omikronovih podvarijanti koje postaju dominantne zahvaljujući njihovoj povećanoj sposobnosti izbjegavanja prethodnog imuniteta i poboljšanoj prenosivosti.

Bivalentni buster je izazvao visoke razine antitjela koja blokiraju infekciju protiv BA.4 i BA.5, kako kod ljudi koji su prethodno bili zaraženi, tako i kod onih koji ranije nisu bili zaraženi.

Međutim, čak i te visoke razine su i dalje bili trećina razina postignutih u odnosu na originalni soj omikrona, BA.1

Varijante BA.4 i BA.5 pogodile su Južnu Afriku, gdje su prvi put otkrivene, u travnju i svibnju usprkos visokom imunitetu stanovništva.

Kao i druge varijante omikrona, one imaju blaži tok bolesti jer se manje talože u plućima, a više u gornjim nazalnim prolazima, uzrokujući simptome kao što su groznica, umor i gubitak mirisa.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.