U NOVOM RUHU

Melania Trump napravila makeover Bijele kuće, a dizajnirala je i tepih

18.09.2019.
u 13:45

Zanimljiva crtica iz povijesti je i da je Jacqueline Kennedy bila zgrožena kada je otkrila da je Bijela kuća opremljena namještajem iz robne kuće

Obnovljene su zidne tkanine u Crvenoj sobi, ponovno su iskorištene draperije iz Zelene sobe i obnovljeno je izvorno pokućstvo koje pripada Plavoj sobi. Ovo su samo neke od promjena koje uvodi u vilu s čak 132 sobe.

- Sunčeva svjetlost koja je sijala u Crvenu sobu izblijedila je dijelove tkanine na zidovima do te mjere da je bila gotovo ružičasta - rekao je Stewart McLaurin, predsjednik White House Historical Association koja pomažu u financiranju nekih od soba. 



 

- Ove sobe bi uvijek trebale izgledati najbolje moguće, a bilo je jako izblijeđeno tako da se renovacija morala učiniti - nastavio je. Melania je svoju ljubav prema povijesti iskoristila kako bi nadgledala proces renovacije.

- Naša obitelj je zahvalna što živi u ovom simbolu naše nacionalne povijesti, a počašćeni smo i time što možemo zauzeti ulogu u restauriranju i poboljšanju svetog spomenika države - rekla je Melania za Time u svibnju. Prva dama svoj je trag ostavila i tako što je dizajnirala novi tepih za Sobu za prijem diplomata.

Prošle godine, gospođa Trump je u Plavu sobu vratila nekoliko restauriranih komada povijesnog seta namještaja koji se sastojao od 53 komada, a poznatiji je kao Bellangé apartman. Dekoriranje Bijele kuće uvelike se razlikuje od tipičnog, za svaku promjenu gospođa Trump morala se obratiti Odboru za očuvanje Bijele kuće koji nudi savjete za očuvanje javnih soba. Odbor zatim od povijesne udruge traži financijska sredstva, a u pravilu dobiju milijun do milijun i pol dolara za takve projekte.

- Bijela kuća lako se pohaba - rekao je McLaurin i istaknuo kako ona služi za nekoliko svrha. Ured je predsjednika, doma za njegovu obitelj i živi muzej kroz kojeg godišnje prođe pola milijuna ljudi, a koristi se i za službene državničke posjete, primanja i druge događaje.

Bellangé namještaj u Bijelu kuću donio je 1817. godine tadašnji predsjednik James Monroe iz Francuske, ali 1860. godine gotovi svi komadi su prodani na aukciji.

- Stotinu godina kasnije kada je Jacqueline Kennedy došla i otkrila da je Bijela kuća opremljena namještajem iz robne kuće bila je zgrožena - nastavio je svoju priču McLaurin te istaknuo kako je upravo radi toga osnovala odbore koji će se brinuti o tome da čuvaju povijesnu vrijednost Bijele kuće koja uvijek mora izlagati samo najbolje pokućstvo. Uspjeli su ponovno kupiti 10 komada iz originalnog seta kojeg je u Parizu napravio Pierre-Antoine Bellangé. Ostatak je izgubljen u prošlosti.



 

Restauracija ovog seta pokućstva započela je još za vrijeme kada je Michelle Obama obnašala dužnost prve dame, a dovršena je prošle godine. Ova obnova je koštala više od 450 000 dolara.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?