Međunarodni kazneni sud

Izdan nalog za uhićenje Vladimira Putina!

17.03.2023.
u 16:58

Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i povjerenika predsjednika Rusije za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

U saopćenju Međunarodnog krivičnog suda (ICC) se navodi da postoje razumni razlozi za vjerovanje da ruski lider snosi krivičnu odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece) i nezakonitog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji na ukrajinskom okupiranom teritoriju.

Navodi se i da postoje razumni razlozi da se vjeruje da Marija Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece) i protupravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Podsjetimo da je Ruska Federacija, pod zapovjedništvom Vladimira Putina, prije više od godinu dana krenula u otvorenu agresiju na Ukrajinu usprkos pozivima skoro cijelog svijeta da Moskva okonča ratna dejstva. Rusija je zbog toga pod snažnim ekonomskim sankcijama Zapada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?