WASHINGTON

Medicinsko osoblje meta više od 400 nasilnih činova 2020. - izvješće

02.03.2021.
u 09:33

Uvrede, udarci, uhićenja: više od 400 nasilnih činova vezanih uz covid-19 bilo je u 2020. u cijelom svijetu počinjeno prema medicinskom osoblju koje je na prvoj crti borbe protiv koronavirusa, objavila je u utorak nevladina organizacija.

Koalicija za očuvanje zdravlja u sukobima (CSSC) predstavila je u izvješću kartu s 1.172 nasilnih činova i napada na osobe ili infrastrukture u zdravstvu u prošloj godini, a "najmanja procjena" iznosi trećinu popisanih , a to je 412, koji su izravno povezani s covidom-19.

U Meksiku je medicinsku sestru skupina napala i ozlijedila optuživši je da je ona širila virus. 

U Dakaru u afričkoj državi Senegal, tri socijalna radnika ozlijeđena su kamenjem koje su na njih bacali stanovnici odbijajući da u njihovoj zajednici bude pokopana žrtva koronavirusa.

U Birminghamu u Velikoj Britaniji, medicinsku sestru pljuvali su i vrijeđali susjedi. 

Velika većina počinitelja takvog nasilja (80 posto) su civili no prijetnja stiže i od obnašatelja javnih dužnosti. 

U Egiptu su zdravstveni djelatnici kritizirali način na koji je režim upravljao krizom zbog čega su ih sigurnosne službe uhitile i optužile da šire lažne vijesti te da pripadaju terorističkoj skupini. 

Insecurity Insight, organizacija koja je izradila interaktvinu kartu pošto je prikupila podatke o nasilju, zabilježila je i 802 napada u državama gdje se odvijaju ratovi i civilni sukobi: bombardiranja bolnica u Jemenu, otmica liječnika u Nigeriji ili uništenje bočica s hidroalkohlnim gelom u napadu pripisanom borcima za odcjepljenje anglofonog dijela Kameruna.

"Karta pokazuje da je nasilje i zastrašivanje medicinskih radnika bila istinska svjetska kriza u 2020., u 79 država", kazala je Christina Wille, ravnateljica Insecurity Insight, jedne od udruga članica CSSC. 

Leonard Rubenstein, predsjednik utemeljitelj CSSC-a i profesor na američkom sveučilištu Johns Hopkins, pozvao je vlade u cijelom svijetu da zaštite zdravstvene djelatnike, napose u borbi protiv dezinformacije i da učine sve kako bi počinitelji takvih oblika nasilja bili kažnjeni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?