BERLIN

Maloprodaja u Njemačkoj i dalje bilježi pad prometa

31.03.2023.
u 16:38

Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

„U veljači je promet u usporedbi sa siječnjem smanjen za 0,5 posto, a ako se u obzir uzme i pad inflacije pad prometa iznosi 1,3 posto“, priopćio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, promet je realno pao za 7,1 posto.

Ekonomisti su još donedavno računali s rastom prometa od 0,5 posto za veljaču.

„Povratak potrošnje prije svega koči rast cijena živežnih namirnica“, rekao je ekonomist privatne banke Hauck Aufhaeuser Lampe, Alexander Krueger.

Kao glavni razlog Krueger je naveo činjenicu da rast plaća ne prati rast inflacije.

„Cijene još uvijek rastu brže nego plaće. Realne plaće će četvrtu godinu za redom padati“, rekao je Krueger.  

Jučer je Statistički ured objavio pad stope inflacije koja je u ožujku iznosila 7,4 posto. U prva dva mjeseca ove godine stopa je iznosila 8,7 posto, dok je u studenom prošle godine premašila vrijednost od 10 posto.

Maloprodaja nade polaže u potrošnju uoči Uskrsa. Savez njemačke maloprodaje (HDE) za dane uoči Uskrsa očekuje prihod od 2,2 milijarde eura.

Posljednjih nekoliko tjedana nekoliko tradicionalnih trgovačkih lanaca, poput lanca trgovina obuće Reno ili lanca odjeće Peek&Cloppenburg, prijavilo je stečaj.

Drastični pad prometa je zabilježila i internetska platforma prodaje obuće i odjeće Zalando.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije