BURNO NA SAMITU G7

Macron i Johnson se "zakačili" oko kobasica, rasprava prerasla u međusobne optužbe

13.06.2021.
u 20:20

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je danas nakon sastanka na samitu G7 da njegova zemlja poštuje britanski suverenitet, ali da je vrijeme je da se prekinu tenzije oko kobasica i usredotoče na ozbiljnija pitanja.

Napetosti između Velike Britanije i Europske unije zbog njihovog sporazuma o Brexitu eksplodirale su danas u otvoreni rat riječi, pri čemu su obje strane optužile drugu za sijanje disharmonije na samitu.

"Moja želja je da uspijemo kolektivno sprovesti u djelo ono što smo potpisali prije nekoliko mjeseci. Ne gubimo vrijeme na kontroverze koje se stvaraju u hodnicima i stražnjim prostorima", rekao je Macron na konferenciji za novinare nakon sastanka, prenosi Reuters.

Johnson se na samitu G7 u Cornwallu kojemu je domaćin, požalio na aktualne propise kojima se onemogućuje isporuka kobasica s otočnog dijela Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

Britanski premijer Boris Johnson pitao je Macrona tijekom sastanka kako bi se osjećao ako tuluški proizvođači kobasica ne bi mogli prodavati svoje proizvode na pariškim tržištima, povlačeći usporedbu sa proizvođačima kobasica sa sjevera Irske.

"Po tom pitanju, svi moramo ostati mirni", rekao je Macron novinarima na kraju samita. "U Francuskoj imamo mnogo gradova, regija i zaštićenih mjesta gdje radimo kobasice. Ponosni smo na to i volimo", rekao je Macron.

"Postoji tuluška kobasica, razgovarali smo o tome, ali imamo ih puno više. Ne želim probleme s Montbeliardom, Strasbourgom ili drugim regijama, branimo francusku gastronomiju u svoj raznolikosti", dodao je.

Ali na optužbe britanske vlade kako je rekao da sjeverna Irska nije dio iste zemlje kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao je da Francuska nikada nije sebi dala slobodu da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Ujedinjenog Kraljevstva.

"Sjećam se da kada je Boris Johnson došao na vlast, nije želio zadržati zadnju liniju, koju je branila Theresa May. Premijer Boris Johnson tada je vrlo dobro znao da će se postaviti pitanje kontrola i potpisao je protokol za sjevernu Irsku koji je predviđao te kontrole", dodao je Macron.

Podsjećamo, ovaj samit okuplja lidere Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i Sjedinjenih Američkih Država u ljetovalištu Carbis Bay, na jugozapadu Engleske.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?