Liječnik iz BiH izveo tisućitu operaciju, asistiraju mu roboti

29.01.2023.
u 09:01

Prof. dr Vahudin Žugor, jedini direktor na klinici koji je nenjemačkog podrijetla, pionir je u obavljanju operacija uz asistenciju robota “Da Vinci”, a svoju 1000. operaciju je zaključio uspješno.

“Operacija je prošla fenomenalno, svi rezultati su dobri. Sve u svemu, brza i efikasna operacija”, rekao je Žugor.

Iako je robot efikasna tehnologija, Žugor naglašava da je čovjek koji rukovodi tim robotom odlučujući faktor u izvršenju operacije, a kako je pojasnio, robotika “samo pomaže na osnovu stabilnosti ruke i povećanja koja se nude”.

“Ja operiram s jednom konzolom koja se nalazi tri do četiri metra udaljena od pacijenta i s tom konzolom upravljam alatom ili rukama od robota koji se nalaze u tijelu bolesnika. Vi možete na osnovu toga 12 puta povećanja puno bolje vidjeti nego na klasičnoj operaciji. Sami ti ubodi su jako minimalni tako da ne ostaje veliki ožiljak”, pojasnio je.

Veliki problem robotike je to da je skupa tehnologija, međutim, velika razlika je u tome što ova tehnologija ostavlja manju traumu po pacijenta, manje ožiljke, brži oporavak, manja su krvarenja, a pacijenti mogu čak poslije pet dana kući.

“Recimo, bubrežni problemi, otklanjam jako puno tumora na bubregu i ti ljudi idu nakon tri dana kući”, rekao je on.

Na pitanje hoće li ova napredna tehnologija i umjetna inteligencija zamijeniti konvencionalni način operiranja, Žugor je istaknuo: “vrlo je bitno ulagati u znanje i kreativnost, tu umjetna inteligencija igra bitnu ulogu.”

Kako navodi, još puno godina je potrebno da odlučujući faktor bude robot, a ne čovjek.

Iz Banjaluke je došao 1993. godine i nije poznavao njemački jezik. Na samom početku je radio kao medicinski tehničar i pokušavao naučiti jezik zemlje u koju je došao.

“Pomoću volje i truda moguće je puno stvari napraviti”, rekao je on te dodao “bilo je jako teško i bilo je momenata kada sam mislio da čovjek ne može to izdržati, psihologija igra veliku ulogu.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?