PREGOVORI OKO DVA VAŽNA PITANJA

Kurz potvrdio posebni summit o Brexitu u studenome

20.09.2018.
u 12:30

Još uvijek se ne nazire dogovor oko najtežeg pitanja - granice na irskom otoku te oko okvira za buduće odnose nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a

Austrijski kancelar Sebastian Kurz potvrdio je u četvrtak u Salzburgu da će sredinom studenoga biti organiziran poseban summit EU-a kako bi se dovršili pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU-a. 

Ranije je bilo planirano da se pregovori o razlazu završe do redovitog summita EU-a u listopadu, ali nema izgleda da do toga dođe s obzirom da još nema pomaka oko granice u Irskoj i oko okvira za buduće odnose.

"Dogovoreno je da se u studenom održi poseban summit", rekao je Kurz u četvrtak.

Britanska premijerka Theresa May u srijedu je navečer predstavila svoj plan za Brexit čelnicima 27 zemalja članica.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je u srijedu rekao da u tom planu ima dobrih prijedloga, ali da će trebati dodatno raditi kada je u pitanju granica u Irskoj i okvir za buduće odnose.

Još uvijek se ne nazire dogovor oko najtežeg pitanja - granice na irskom otoku te oko okvira za buduće odnose nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Ni na ovom se summitu ne očekuje veliki pomak, a vjerojatno se stvari ni neće ozbiljno pomicati prije konferencije britanske Konzervativne stranke krajem ovoga mjeseca, na kojoj bi moglo doći do pokušaja svrgavanja Therese May s položaja britanske premijerke.

Koliko se ona čvrsto postavi prema zahtjevima EU-a to su joj veći izgledi da se odupre eventualnoj pobuni njezinih stranačkih takmaca.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije