Christine Lagarde

Kriza duboko mijenja gospodarstvo svijeta, Europa u odličnom položaju

05.07.2020.
u 11:19

Ova kriza "ubrzat će preobražaje koji su već bili latentni u našim ekonomijama", predvidjela je ona tijekom video-konferencije sa francuskim dužnosnicima u Parizu.

Ekonomska kriza izazvana pandemijom bolesti COVID-19 "duboko će promijeniti" gospodarstvo svijeta, unijeti više ekologije, digitalizacije i novih načina rada, a Europa je "u odličnom položaju", ocijenila je predsjednica Europske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

Ova kriza "ubrzat će preobražaje koji su već bili latentni u našim ekonomijama", predvidjela je ona tijekom video-konferencije sa francuskim dužnosnicima u Parizu.

- U proizvodnji, radu, trgovini, ono što smo upravo doživjeli ubrzat će preobražaje i vjerojatno dovesti do evolucije ka održivijem i 'zelenijem' načinu života - dodala je ona.

Ona je posebno Spomenula "rad na daljinu" koji će "preobraziti način rada svih zaposlenih", barem u razvijenim zemljama, uz "ubrzanje digitalizacije u uslugama i automatizaciju industrije".

- Sada se procjenjuje kako bi kriza trebala dovesti do smanjenja lanaca opskrbe za gotovo 35 posto i povećanja robotizacije u industriji od 70 do 75 posto - rekla je Lagarde.

Pored toga, zbog zabrane izlaska iz kuća koja je istovremeno pogodila većinu stanovnika svijeta, online trgovina znatno se razvila.

Taj razvoj bi trebalo još ubrzati "na štetu tradicionalne trgovine", dodala je ona.

U takvim promjenama "Europa je u izvrsnom položaju za takvu tranziciju", rekla je ona jer je taj kontinent "već domaćin najvećem sektoru 'cirkularne ekonomije' i ekoloških inovacija u svijetu", a uz to je euro glavna valuta za izdavanje "zelenih obveznica".

Međutim, Lagarde je rekla kako smatra da to nije "dovoljno" i da treba uspostaviti "okvir ekonomske politike koji omogućava mobilizaciju financiranja potrebnog za sve to".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?