Znanstvenici

Koronavirus možda već godinama hara među ljudima

30.03.2020.
u 20:43

Kako pandemija covida-19 hara po cijelom svijetu uzrokujući sve veći broj žrtava, znanstvenici pokušavaju sa sigurnošću utvrditi odakle je točno došao SARS-CoV-2.

Iako još nemaju sve odgovore, uključujući i to u kojem je trenutku prešao na nas sa životinja, najnovija analiza definitivno je potvrdila da se ne radi o virusu koji je namjerno stvoren u laboratoriju. No, ova studija je također ponudila neke zanimljive uvide o mogućem porijeklu novog soja koronavirusa, piše Science Alert.

Godinama bio među ljudima?

Studija otvara neke zanimljive mogućnosti u vezi s podrijetlom novog koronavirusa. Jedan od scenarija sugerira da je virus možda već neko vrijeme neškodljivo kružio ljudskom populacijom prije nego što je mutirao i postao opasan za ljude te uzrokovao pandemiju.

"Moguće je da je prvotna verzija virusa SARS-CoV-2 prešla na ljude stječući tijekom vremena i tijekom neotkrivenih prijenosa s čovjeka na čovjeka nove genomske osobine", piše u studiji tima iz SAD-a, Velike Britanije i Australije.

Stručnjaci su analizirali genske podatke dostupne iz SARS-CoV-2 i drugih sličnih koronavirusa i utvrdili da se neki dijelovi proteina virusa SARS-CoV-2 toliko efikasno vežu za ljudske stanice da su mogli nastati jedino prirodnim putem, a ne u laboratoriju.

S obzirom na to da nije nastao u laboratoriju, znanstvenici su istražili druge dvije održive hipoteze koje mogu objasniti njegov nastanak: a) virus je prošao prirodnu selekciju kod životinja, a zatim prešao na čovjeka i b) virus je prešao sa životinje na čovjeka, no prvo je bio bezopasan, a zatim je kod ljudi prošao kroz prirodnu selekciju; odnosno promjenu genoma.

Postupne evolucijske promjene

"Drugi scenarij je da je novi soj koronavirusa prešao sa životinja na ljude prije nego što je postao opasan", objasnio je direktor Nacionalnog instituta za zdravlje Francis Collins.

"Nakon toga je, kao rezultat postupnih evolucijskih promjena tijekom godina ili možda desetljeća, virus postao sposoban širiti se s čovjeka na čovjeka i uzrokovati ozbiljnu bolest, često opasnu po život", dodao je.

Stručnjaci još uvijek ne znaju koja je od dvije hipoteze točna i trebat će neko vrijeme te dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao ovaj virus i kada je postao opasan. U međuvremenu, znamo da nije nastao u laboratoriju i da su neke od najučinkovitijih metoda zaštite redovito pranje ruku i izbjegavanje kontakata s drugim ljudima.

Studija naziva The proximal origin of SARS-CoV-2 objavljena je u časopisu Nature Medicine.

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?