širenje koronavirusa

Kinezi upozorili: Soj NeoCov se pokazao kao vrlo smrtonosan: Evo što se o njemu zna

virus
Reuters
28.01.2022.
u 20:30

Kineski znanstvenici iz Wuhana upozoravaju da novi soj predstavlja potencijalnu prijetnju za biološku sigurnost te ima visoku stopu smrtnosti i širenja

Cijeli svijet još uvijek se bori s omikronom, jednim od sojeva Covid-a 19. Međutim već su stigla upozorenja o novoj varijanti soja. 

Kako prenosi Business Insider India, Kineski znanstvenici iz Wuhana, grada u kojem je cijela situacija s koronavirusom i počela, upozoravaju da novi soj predstavlja potencijalnu prijetnju za biološku sigurnost te ima visoku stopu smrtnosti i širenja.

Novi soj imena NeoCov, inače otkriven u Južnoj Africi, povezan je s respiratornim sindromom MERS-Cov. On ustvari nije nova varijanta budući da je otkriven 2012. i 2015. godine u zemljama Bliskog istoka te je sličan SARS-CoV-2 kod ljudi, piše RTL.

Kao što je i spomenuto, upozoravaju na veliku stopu smrtnosti te za primjer daju da jedna od tri zaražene osobe NeoCovom umire. Ipak, prema studiji objavljenoj na stranicama bioRxiv, koja je otkrila NeoCov, kažu da se širi samo među životinjama, a prvi put je pronađen među, pogađate, šišmišima. 

Ipak, priroda NeoCov-a još uvijek ostaje zagonetka, ali upozorava se na potencijalnu prijetnju za čovjeka.  

Stručnjaci iz Ruskog državnog instituta za virusologiju i biotehnologiju kažu:

"Istraživački centar Vector svjestan je podataka koji su kineski istraživači dobili o NeoCov-u. Ipak, u ovom trenutku ne bi trebalo doći do pojave ovog tipa koronavirusa koji bi se širio među ljudima."

Stranica bioRxiv objašnjava da cjepivo možda i nije dovoljno za zaštitu imunološkog sustava ljudi.

"Naše studije pokazuju da trenutna cjepiva protiv Covid-a 19 nisu adekvatna da zaštite ljude od infekcije uzrokovane ovim virusom", dodaje se u studiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije