nakon nove strategije

Kina traži od SAD-a da odbaci mentalitet Hladnog rata

ilustracija
04.02.2018.
u 15:22

Kina je zatražila u nedjelju od Sjedinjenih Država da odbaci mentalitet Hladnog rata, nakon što je Pentagon u petak izložio svoju novu nuklearnu strategiju, javlja BBC.

"Nadamo se da će SAD odbaciti mentalitet Hladnog rata, preuzeti posebnu odgovornost za razoružanje, korektno razumijeti kineske strateške namjere i objektivno sagledati kinesku nacionalnu obranu i vojno jačanje", kaže se u priopćenju koje je objavilo kinesko ministarstvo obrane.

Washington je zabrinut da njegov nuklearni arsenal postaje zastario i da više nije učinkovita sila. On vidi Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju i Iran kao potencijalne prijetnje.

Pentagon je u petak objavio dokument u kojem se tvrdi da razvoj manjeg nuklearnog oružja može pozitivno djelovati na to stanje jer je oružje jačine ispod 20 kilotona manje moćno ali i dalje razarajuće.

U dokumentu se kaže i da je uz to potrebna i modernizacija i obnova nuklearnog arsenala.

Rusija je također osudila američki plan.

Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD da huška na rat i reklo da će poduzeti potrebne mjere kako bi Rusiji zajamčilo sigurnost.

Za dokument kaže da potiče sukob i da je proturuski, a šef diplomacije Sergej Lavrov izrazio je "duboko razočaranje" planom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije