PEKING

Kina objavila nove vojne vježbe u okolini Tajvana

08.08.2022.
u 11:14

Kineska vojska objavila je ponedjeljak nove vojne vježbe u morskom i zračnom prostoru oko Tajvana, dan nakon planiranog kraja najvećih manevara ikada u znak prosvjeda protiv prošlotjednog posjeta Taipehu predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi. 

Zapovjedništvo Kineske istočne vojne oblasti saopćilo je da će provoditi zajedničke vježbe fokusirane na antipodmorničke i operacije morskih napada - potvrđujući strahovanja nekih vojnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti vršiti pritisak na tajvanske linije obrane.

Posjet Pelosi Tajvanu prošloga tjedna razbjesnila je Kinu,  koja smatra samoupravni otok vlastitim teritorijem, i odgovorila je probnim lansiranjima balističkih projekila iznad Taipeha po prvi put, kao i prekidom nekih linija dijaloga s Washingtonom.

Trajanje i precizna lokacija posljednjih vježbi još nisu poznati, ali je Tajvan već ublažio restrikcije letova u blizini šest regija ranijih kineskih manevara koje okružuju otok, prenosi AP.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?