kineski veleposlanik u moskvi

Kina nazvala SAD "glavnim pokretačem" ukrajinske krize

10.08.2022.
u 20:07

Kina je u srijedu nazvala Sjedinjene Američke države "glavnim pokretačem" ukrajinske krize, optužujući Washington da je širenjem NATO-a stjerao Rusiju u kut.

Zhang Hanhui, kineski veleposlanik u Moskvi je u razgovoru za agenciju TASS optužio SAD da je stalnim širenjem NATO-a stjerao Rusiju u kut i istovremeno potpomagao proeuropske snage u Ukrajini, naušrtb onih odanih Moskvi.

"Kao začetnik i glavni huškač i pokretač ukrajinske krize, Washington ne samo da je Rusiji nametnuo sankcije bez presedana već i dalje nastavlja opskrbljivati Ukrajinu oružjem i vojnom opremom", rekao je Zhang.

"Krajnji cilj je dugotrajnim ratom i najstrožim sankcijama iscrpiti i slomiti Rusiju", dodao je veleposlanik.

Zhang je također istaknuo da su kinesko-ruski odnosi "ušli u najbolje razdoblje u povijesti, s najvišom razinom međusobnog povjerenja i interakcije te s najvećim strateškim značajem".

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u veljači u Pekingu sastao s predsjednikom Xi Jinpingom kada su pozdravili "strateško partnerstvo koje ne poznaje granice".

Putin je osudio nedavni posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu i kazao da američki predsjednik taktikama koje koristi u Ukrajini i Tajvanu želi "oživjeti hladnoratovski mentalitet, zauzdati Kinu i Rusiju i izazvati veliko suparništvo među silama i sukob".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije