Kina je naredila reviziju školskih udžbenika

Kina ljuta zbog udžbenika iz matematike, evo što im je zasmetalo

01.06.2022.
u 10:59

Kina je naredila reviziju školskih udžbenika diljem zemlje, nakon što su ilustracije koje su ocenjene ružnim, seksualno sugestivnim i potajno proameričkim izazvale uzbunu u javnosti, javlja CNN.

Ta vijest je uznemirila neke stručnjake i roditelje, koji strahuju da se kampanja pretvara u “politički lov na vještice” i predstavlja “nepotrebno pooštravanje ionako stroge cenzure kulturnih publikacija u zemlji”.

Crteži koji se nalaze u nizu udžbenika matematike, a koje kineske osnovne škole koriste skoro desetljeće, kontroverzni su iz različitih razloga, navodi CNN.

Neki korisnici interneta u Kini naveli su da su ilustracije djece s malim, spuštenim, široko postavljenim očima i velikim čelima “ružne, uvredljive i rasističke”.

Drugi su bili ogorčeni onim što vide kao seksualne konotacije na crtežima, jer neke od slika prikazuju dječake sa izbočenjem u hlačama koje izgleda kao obris njihovih genitalija, dok na jednoj ilustraciji djece koja se igraju jedan dječak drži ruke na grudima devojčice, dok drugi vuče devojčicu za suknju.

Korisnici interneta su, također, naveli da su ilustracije “proameričke”, jer prikazuju nekoliko djece u odjeći sa šarama zvijezda i pruga, u bojama američke zastave, a za jedan crtež, koji je pokazao netočan prikaz zvijezda na kineskoj zastavi, rečeno je da je “antikineski”.

Mnogi su šokirani i ogorčeni što su takve ilustracije ne samo dospjele u udžbenike koje je objavio državni list People’s Education Press, najveći izdavač udžbenika u zemlji osnovan 1950. godine, nego što su bile neprimjetne toliko godina, jer su ti udžbenici u upotrebi širom zemlje od 2013. godine.

Izdavač je u četvrtak priopćio da povlači udžbenike i da će redizajnirati ilustracije, ali to nije smirilo gnjev javnosti, zbog čega se u subotu umiješalo kinesko ministarstvo obrazovanja koje je naredilo izdavaču da “ispravi i reformira” svoje publikacije i osigura da nova verzija bude dostupna za jesenji semestar.

Ministarstvo je naložilo i “temeljitu inspekciju” udžbenika diljem zemlje, kako bi se uvjerili da se nastavni materijali “pridržavaju ispravnih političkih pravaca i vrijednosti, promoviraju izuzetnu kinesku kulturu i budu u skladu sa estetskim ukusima javnosti”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?