Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Kina eksperimentalnim cjepivom cijepila desetke tisuća ljudi

16. rujna 2020. u 11:28 0 komentara 143 prikaza

Kina cijepi desetke tisuća svojih građana eksperimentalnim cjepivom protiv novog koronavirusa te je privukla pažnju međunarodne javnosti usprkos zabrinutosti stručnjaka glede sigurnosti cjepiva koja nisu prošla uobičajene faze ispitivanja.

Kina je u srpnju pokrenula hitan program razvoja cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 i nudi tri eksperimentalne doze koje razvijaju laboratorij državnog farmaceutskog giganta China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech izlistan na američkoj burzi. Četvrto cjepivo, iza kojeg stoji CanSino Biologics, kineska je vojska odobrila za uporabu još u lipnju.

Peking nije objavio podatke o primjeni cjepiva na ciljane skupine u zemlji, poput medicinskog osoblja, transportnih radnika i radnika koji rade na tržnicama hrane.

"Nismo zabilježili nikakve neželjene nuspojave"

Kineska grupacija Sinopharm, koja razvija dva cjepiva, i Sinovac su potvrdili da je do sada cijepljeno najmanje nekoliko desetaka tisuća ljudi. Sinopharm je priopćio da je isporučio stotine tisuća doza jer jedno od njihovih cjepiva podrazumijeva dvije ili tri doze da bi se osoba smatrala cijepljenom.

Među cijepljenima su izvršni direktori Sinovaca i Sinopharma, šef vojnog odjela za medicinska istraživanja te stručnjakinja za biosigurnost u Kineskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (CDC) Guizhen Wu.

"Do sada, od onih koji su cijepljeni, nitko nije obolio. Nismo zabilježili nikakve neželjene nuspojave", kazala je i dodala da će barem jedno od cjepiva biti potpuno spremno za javnu uporabu do studenoga.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.