pozvali na suzdržanost

Kina duboko zabrinuta zbog žrtava tijekom nasilja u Gazi

18.05.2018.
u 21:56

Visoki kineski diplomat izjavio je u petak da je Kina duboko zabrinuta brojnim žrtvama u pojasu Gaze, i pozvala je obje strane, posebno Izrael, da pokažu suzdržanost kako bi izbjegle dodatnu eskalaciju napetosti.

Yu Jianhua, čelnik kineske misije u UN-u u Ženevi, izjavio je na izvanrednoj sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava da se Kina protivi neselektivnoj upotrebi sile i zatražio je od strana da odmah prekinu s nasiljem nad civilima.

Govoreći na sjednici Vijeća sazvanoj zbog pogoršanja situacije s ljudskim pravima na okupiranim palestinskim teritorijima, Yu je izjavio da Kina podržava rani nastavak palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a i rješenje konačnog statusa Jerusalema putem dijaloga.

- Kao jedno od ključnih pitanja palestinsko-izraelskog sukoba, status i suverena pozicija Jerusalema dotiče se nacionalnih i vjerskih osjećanja i izuzetno je složeno i osjetljivo - naglasio je on.

Visoki kineski diplomat poručio je na izvanrednoj sjednici da je Kina uvijek čvrsto podržavala pravedne ciljeve palestinskog naroda na obnovi njegovih legitimnih nacionalnih prava, i podržava uspostavu nezavisne i potpuno suverene palestinske države putem palestinsko-izraelskih pregovora i na osnovu granica iz 1967. godine s istočnim Jerusalemom kao njezinom prijestolnicom.

- Kina je voljna održati komunikaciju s relevantnim stranama međunarodne zajednice po pitanju Palestine i zajednički raditi na donošenju sveobuhvatnog, poštenog i trajnog rješenja što je ranije moguće - izjavio je Yu.

Izraelske snage ubile su stotinjak palestinskih demonstranata i ranile su oko 1.200 od novog kruga antiokupacijskih prosvjeda koji su počeli u Gazi 30. ožujka, među kojima je najmanje 60 Palestinaca ubijeno u samo jednom danu, 14. svibnja, kada je američko veleposlanstvo u Jerusalemu službeno otvoreno usprkos međunarodnim kritikama, prenosi Xinhua.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?