Melbourne

Kardinal Pell oslobođen optužbi za seksualna zlostavljanja

07.04.2020.
u 12:59

Sedam sudaca australskog Visokog suda poništilo je presudu Apelacijskg suda koji je ranije kardinala Georga Pella bio osudio zbog zlostavljanja maloljetnika. Jednoglasnom odlukom od 7. travnja oslobodili su Pella optužbi te je postao slobodan čovjek.

Sedam sudaca Visokog suda jednoglasno su presudili nevinost bivšeg melbournškog nadbiskupa koji je prethodno izdržavao kaznu zatvora od šest godina nakon presude Apelacijskog suda iz kolovoza prošle godine. Tako je najviša sudska instanca u državi potvrdila tvrdnje kardinala Pella koji je od početka procesa tvrdio da je nevin. Suci su u presudi istaknuli kako postoji razumna mogućnost kako se zločin nikada nije dogodio te samim tim i značajna mogućnost osude nevinoga čovjeka, prenosi Vatican News. Nakon ove presude Vrhovnog suda više se ne može ponavljati postupak.

Obraćajući se osobi koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje 90-ih godina u katedrali kada je Pell već bio nadbiskup Melbourna, kardinal je poručio kako ne osjeća nikakvu ljutnju te je izrazio nadu da toj osobi oslobađajuća presuda neće nanijeti bol.

"Osnova dugoročnog izlječenja je istina i jedina osnova pravde je istina jer pravda znači istinu za sve“, poručio je crkveni dostojanstvenik. Također je zahvalio svom odvjetničkom timu kao i svima koji su mu bili podrška i koji su molili za njega te mu bili utjeha u teškim trenutcima.

Podsjećanja radi, nakon što ga je Apelacijski sud osudio na šest godina zatvora, 78-godišnji Pell je do odluke Visokog suda bio zatvoren u zatvoru Barwon. Od danas je ponovno na slobodi. Isto tako vrijedi istaknuti kako su Australska biskupska konferencija, kao i Sveta Stolica, od početka imali povjerenje u državno pravosuđe te su isticale kako će poštovati njegove odluke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?