BURNO NA INDO-PACIFIKU

Kako je Biden istinski zaprepastio Kineze: U Pekingu su u potpunom šoku, to se vidi iz Xijeve reakcije

18.09.2021.
u 17:35

Prilično iznenađuje čuđenje EU. Libija je pokazala da Unija nije u stanju voditi vojne operacije

Joe Biden održava visok ritam. U osam mjeseci na vlasti pokrenuo je niz procesa globalnih implikacija. I djeluje usporedo u više smjerova, dinamičnije nego što je to radio Barack Obama. Donald Trump je znao biti neočekivan i tada bi se čvrsto uhvatio teme pa se činilo da se ništa drugo ne događa.

Dok su se tone tinte trošile na isticanje neuspjeha u Afganistanu (nisam u toj skupini), naglašavajući kako je Kina dobila u ruke veliku pobjedu, Bidenov je tim pripremao jedan od najtežih udaraca Pekingu. Quad, ideja bivšeg japanskog premijera Shinza Abea, postao je stvarnost u nekoliko mjeseci. U ožujku je bio virtualni summit SAD-a, Indije, Japana i Australije. U rujnu je objavljeno da će Australija dobiti nuklearne podmornice. Novi razgovor čelnika je za koji dan u SAD-u. Uživo.

Šok koji se dâ iščitati u kineskim reakcijama nagovještava da su stvarno iznenađeni. Predsjednik Xi Jinping jučer na summitu SCO-a (Shanghai Cooperation Organization, Šangajska organizacija za suradnju) - sudjelovao je virtualno jer se kao i Vladimir Putin silno boji moguće zaraze covidom-19 - naglašava da "nikad, ni u kojim okolnostima, ne smijemo dozvoliti bilo kakvu vanjsku interferenciju u unutarnje poslove zemalja regije". Ali, Australija je regija. SAD povlači vojne kapacitete s Bliskog istoka. Ne iz baza, poput one u Kataru. U Iraku će ostati samo obučavatelji. Biden nedvojbeno i realno kreće u natjecanje s Kinom za prevlast u 21. stoljeću. Indo-Pacifik je teatar gdje se to natjecanje odvija. Tu se definira globalna dinamika. Nikako samo vojno, zato Kina želi postati članica Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP). Ostatka ideje koju je Trump torpedirao.

Peking je burno reagirao i na najavu da bi Republika Koreja (Južna) mogla postati dijelom Pet očiju (Five eyes, obavještajni savez Australije, Kanade, Novog Zelanda, Ujedinjene Kraljevine i SAD-a). A Japan obranu neovisnosti Tajvana smatra nacionalnim interesom. Čudi me čuđenje EU. Libija je pokazala da Unija nije u stanju voditi vojne operacije. Ništa se do danas nije promijenilo. Neki su europski brodovi u Indo-Pacifiku, ali gotovo neprimjetni. SAD za Indo-Pacifik treba ozbiljne strateške partnere. London to i nije, ali to su posebni odnosi. Japan, Koreja, Indija, bude li sreće, Vijetnam i Indonezija, oni su presudni. EU neka se bavi Rusijom, Zapadnim Balkanom, Sjevernom Afrikom. Susjedstvo. Dok ne shvati da ne smije biti talac konsenzusa. Ili će ostati globalni geopolitički patuljak.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?