Istraživanje

Kajmanski otoci na vrhu popisa poreznih oaza, slijede SAD i Švicarska

dolari
18.02.2020.
u 21:35

Britanski prekomorski teritorij Kajmansko otočje, Sjedinjene Države i Švicarska države su koje najviše pomažu ultrabogatašima da skriju i operu svoj novac, pokazuje u srijedu objavljeno istraživanje nevladine udruge.

Mreža za poreznu pravdu (Tax Justice Network) istraživala je u kojoj mjeri neki pravni i financijski sustavi olakšavaju skrivanje imovine tako što je analizirala, primjerice, zakone o sprečavanju pranja novca, kontrole i razmjere financijskih aktivnosti u nekoj zemlji.

Istraživanje je objavljeno u jeku rasprave o financijskoj reformi nakon skandala u kojem je je otkriveno kako je ruski novac preko Baltika bio plasiran na Zapad.

Alex Cobham, izvršni direktor mreže, rekao je da "angloamerička osovina tajnovitosti" jača korupciju i utaju poreza.

Autori kažu da je Kajmansko otočje dio onoga što nazivaju britanskom "paukovom mrežom" satelita u kojoj London utječe na zakone i imenovanja dužnosnika.

Dokument objavljen u utorak pokazao je da su europski ministri financija dodali to područje na 'crnu listu' poreznih oaza, zajedno s Panamom, Sejšelima i Palauom.

Na Kajmanskom otočju, koje je u blizini Kube i u studiji se naziva centrom financijske tajnovitosti, registrirano je više od 100.000 tvrtki, što je broj koji premađuje broj domaćih stanovnika.

U studiji se kritizira SAD zato što od drugih zemalja traži reforme, a sam nije učinio dovoljno da suzbije dotok 'prljavog novca' na svoj teritorij, navodi autori i upozoravaju da se u nekim američki saveznim državama osnivaju fantomske tvrtke.

Mreža za poreznu pravdu smjestila je Švicarsku na treće mjesto iza SAD-a, uz objašnjenje da se njezina reforma porezne tajne koja omogućuje razmjenu informacija sa stranim vladama odnosi uglavnom na bogate, a manje na siromašne zemlje.

Glasnogovornik švicarske vlade rekao je da ta zemlja primjenjuje međunarodne standarde i da su njezina postignuća pohvalile međunarodne institucije.

Američko ministarstvo financija nije odgovorilo na zahtjev za komentarom istraživanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije