Istraživanja:

Kad bi Kina slijedila zapadne pristupe, rasplamsala bi epidemiju

28.11.2021.
u 09:46

Kina bi se mogla suočiti s više od 630.000 slučajeva zaraze COVID-19 dnevno ako odustane od politike nulte tolerancije ukidanjem ograničenja putovanja i prikloni se zapadnim pristupima, pokazalo je istraživanje matematičara sa Sveučilišta u Pekingu.

U izvješću koje je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio u China CDC Weekly, matematičari su izjavili da Kina ne može sebi priuštiti ukidanje ograničenja putovanja bez učinkovitijih cijepljenja ili specifičnih tretmana.

“Naši su rezultati jasno upozorili da, za sada, nismo spremni prihvatiti ‘otvorene’ strategije koje se temelje isključivo na hipotezi o imunitetu stada izazvanom cijepljenjem koju zagovaraju određene zapadne zemlje”, poručili su.

Matematičari su upozorili da se njihove procjene temelje na osnovnim aritmetičkim izračunima i da su potrebni sofisticiraniji modeli za proučavanje evolucije pandemije ako se ukinu ograničenja putovanja.

Primjerice, ako bi Kina usvojila strategiju Sjedinjenih Država za pandemiju, dnevni broj novih slučajeva dosegnuo bi najmanje 637.155 navodi se u izvješću.

Ako bi zauzela isti pristup kao Britanija, dnevni broj slučajeva dostigao bi 275.793, a ako bi slijedila Francusku, dosegla bi dnevno 454.198 oboljelih, navodi se.

Kina je zadržala politiku nulte tolerancije prema covidu-19, rekavši da važnost suzbijanja lokalnih slučajeva kada se otkriju nadmašuju poremećaje uzrokovane naporima da se uđu u trag, izoliraju i liječe zaraženi. Kina je 27. studenoga prijavila 23 nova potvrđena slučaja koronavirusa, što je manje u odnosu na 25 dana ranije, objavilo je u nedjelju njezino zdravstveno tijelo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je označila novu varijantu covida-19 otkrivenu u Južnoj Africi kao “zabrinjavajuću”, što je potaknulo neke zemlje da uvedu ograničenja putovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?