SEUL

Južna Koreja će biti domaćin trećeg "Samita za demokraciju"

29.03.2023.
u 12:18

Južna Koreja će biti domaćin trećeg "Samita za demokraciju", objavili su u srijedu u zajedničkom priopćenju južnokorejski i američki predsjednik Yoon Suk Yeol i Joe Biden.

"SAD i Južnu Koreju vežu duboke veze, utemeljene na zajedničkim demokratskim vrijednostima i poštivanju ljudskih prava. Želimo dalje jačati našu snažnu političku, gospodarsku, sigurnosnu i suradnju među ljudima", piše u priopćenju.

Plenarna sjednica drugog samita održat će se u srijedu i na njoj će biti predstavnici 120 zemalja, nevladinih udruga i tehnoloških kompanija na događaju za koji kritičari kažu da će ukazati na usporeni napredak što ga je administracija američkog predsjednika postigla u promicanju ljudskih prava i demokracije kao fokusa svoje vanjske politike.

Drugi samit zajednički organiziraju SAD, Južna Koreja, Kostarika, Zambija i Nizozemska.

Zagovornici borbe za ljudska prava pohvalili su administraciju Joea Bidena za fokus na demokraciju, no kažu i kako je malo pokazatelja da su zemlje koje su se pridružile samitu postigle napredak u poboljšanju svojih demokracija te da ne postoji formalni mehanizam koji bi sudionike primorao da se drže skromnih obveza preuzetih na prvome sastanku.

Stručnjaci smatraju i da je administracija oklijevala kada je trebalo donijeti teške odluke potrebne da bi se pokazalo kako ljudska prava stavlja u središte svoje vanjske politike.

"Mislim da je ova administracija, kao i svaka druga administracija, upravo otkrila da je taj posao pretežak", rekla je Tess McEnery, koja je radila na pitanjima ljudskih prava u Bidenovoj administraciji do kolovoza 2022., a sada radi na projektu za demokraciju na Bliskome istoku.

Krize poput rata u Ukrajini samo su otežale Bidenov cilj okupljanja demokracija protiv autokratskih vladara.

Prvi je samit održan virtualno zbog covida-19, a drugi je odgođen za nekoliko mjeseci i sada će također biti uglavnom online.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?