KIJEV

Još jedan teretni brod isplovio iz ukrajinske crnomorske luke

26.09.2023.
u 13:10

Teretni brod isplovio je u utorak iz ukrajinske luke na Crnom moru nakon utovara, rekao je izvor iz industrije, ali nije iznio druge pojedinosti.

Ovo je bio posljednji brod koji je isplovio iz ukrajinske crnomorske luke otkako je Kijev uspostavio privremeni "humanitarni koridor" nakon odluke Rusije da se povuče iz sporazuma koji je omogućio siguran izvoz ukrajinskih žitarica. 

Dva broda za rasuti teret isplovili su prošli tjedan iz luke Čornomorsk preko humanitarnog koridora.

Zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov rekao je prošli tjedan da su tri teretna broda krenula prema ukrajinskim crnomorskim lukama za daljnji izvoz hrane i čelika.

Kubrakov je rekao je da je riječ o brodovima za rasuti teret Azara, Ying Hao 01 i Eneida i da ti brodovi trebaju utovariti 127.000 metričkih tona poljoprivrednih proizvoda i željezne rude za Kinu, Egipat i Španjolsku.

Još dva plovila još su u lukama na utovaru. 

Nakon što je napala Ukrajinu prošle godine, Moskva je zatvorila crnomorske luke jednom od najvećih svjetskih dobavljača žitarica. Kijev i njegovi zapadni saveznici opisali su ruski pokušaj korištenja globalne opskrbe hranom kao ucjenu. 

Moskva je navela da bi se preko luka moglo donijeti oružje. 

Luke su se ponovno otvorile u srpnju 2022. prema sporazumu postignutom uz posredništvo Ujedinjenih naroda i Turske koji je Rusiji dopuštao pregled brodova u potrazi za oružjem.

Moskva se povukla iz sporazuma godinu dana kasnije i vratila blokadu, uz objašnjenje da su ignorirani njezini zahtjevi za bolje uvjete za izvoz vlastite hrane i gnojiva. 

Blokada luka već je utjecala na ukrajinski izvoz žitarica koji se do sada u rujnu smanjio za 51 posto na 1,57 milijuna tona, s 3,21 milijuna tona u istom razdoblju prošle godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?