NAZIRE SE KRAJ?

Izrael tvrdi: 'Zbacivanje Hamasa izglednije je nego ikada'

Reuters/Pixsell
12.08.2018.
u 16:00

Ministar energetike Yuval Steinitz, član izraelskog sigurnosnog kabineta, naglasio je kako je zbacivanje Hamasa "definitivno opcija".

Opcija zbacivanja Hamasa koji vlada Pojasom Gaze je "izglednija nego ikad", istaknuo je u nedjelju izraelski ministar.  

Ta izjava dolazi nakon prošlotjednih žestokih prekograničnih okršaja između Hamasa i te države. Hamas tvrdi da je pristao na primirje s Izraelom koji pak odbacuje da je bilo ikakvih pregovora o prekidu vatre. 

Ministar energetike Yuval Steinitz, član izraelskog sigurnosnog kabineta, naglasio je kako je zbacivanje Hamasa "definitivno opcija". 

"Po mom mišljenju, mi smo tome bliži nego ikad ako nema drugih izbora", istaknuo je, dodavši kako Izrael "nije zainteresiran" za pravi rat s Gazom. 

Tenzije između dviju strana rastu od 30. ožujka kad su Palestinci započeli prosvjede uz granicu Gaze koji se održavaju gotovo svaki tjedan. Tijekom tih demonstracija je izraelska vojska ubila više od 160 Palestinaca, dok je jedan izraelski vojnik poginuo od palestinskog snajpera. 

Hamas i Izrael od tada razmjenjuju vatru, a Palestinci su se koristili i zapaljenim zmajevima i balonima koji su zapalili dijelove izraelskog teritorija. 

Izrael i Hamas su vodili tri rata otkad je ta skupina, koju Izrael i većina zapadnih zemalja smatraju terorističkom, preuzela vlast 2007. godine. 

Hamas je prošlog tjedna objavio kako Egipat pokušava posredovati postizanje dugotrajnog primirja s Izraelom. Skupina traži prekid 11-godišnje blokade koju su Egipat i Izrael uveli nad Pojasom Gaze otkad je stupila na vlast. 

Izrael želi da Hamas prestane lansirati projektile i zapaljene balone te da zaustavi granične prosvjede. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?