ministar potvrdio

Izrael spreman poduzeti akciju protiv Hezbollahovih tunela i u Libanu

07.12.2018.
u 16:55

Izrael je spreman poduzeti akciju u Libanu protiv Hezbollahovih prekograničnih tunela ukoliko to bude neophodno, izjavio je u petak ministar u izraelskoj vladi.

Izraelska vojska priopćila je u ovom tjednu da je pronašla brojne prolaze iskopane ispod izraelsko-libanske granice koji bi se mogli koristiti za izvođenje napada unutar Izraela. Izraelska vojska poslala je buldožere, vojnike i opremu za blokiranje tunela na svoju granicu kako bi ih zatvorila, prenosi Reuters.

Izraelska vojska, koja je pokrenula operaciju u utorak, priopćila je da će njene aktivnosti, za sada, biti na izraelskoj strani granice.

Izraelski mediji u četvrtak su, međutim, naveli riječi neimenovanog dužnosnika da bi Izrael mogao proširiti svoje aktivnosti u Liban, a u petak je ministar za obavještajne službe Ysrael Katz ponovio te stavove. 

- Ukoliko želimo djelovati u cilju blokiranja tih tunela, trebali bismo djelovati na drugoj strani granice - izjavio je Katz za Radio Tel Aviv.

Kakva bi bila forma te akcije ostalo je nejasno. Tokom protekle godine, najmanje 15 tunela iz pravca pojasa Gaze prema Izraelu pronađeno je i uništeno, tvrdi  izraelska vojska.

Prelazne mirovne snage UN-a u Libanu (UNIFIL), potvrdile su postojanje tunela u blizini "plave linije" na granici između dvije zemlje u četvrtak, nazivajući to "ozbiljnom pojavom".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije