TEL AVIV

Izrael ponovno ograničava kretanje građanima

19.09.2020.
u 09:01

Izrael uvodi drugo zatvaranje, odnosno karantenu diljem zemlje, prisiljavajući tako stanovnike da ostanu uglavnom kod kuće usred ponovnog širenja zaraze koronavirusom.

Prvo zatvaranje zemlje uvedeno je krajem ožujka, a ukinuto je u svibnju kako su se novi slučajevi zaraze počeli smanjivati, prenio je Reuters.

Ali, prošloga su tjedna novi slučajevi dosegnuli dnevnu razinu od preko 5.000, a izraelski čelnici sada kažu da su prerano ukinuli mjere. Potez da se ponovo uvedu opsežne restrikcije naišao je na ljutnju stanovnika koji prolaze kroz teško razdoblje zbog ekonomskog pada.

- Oštro se protivim zatvaranju. Smatram da je to greška vlade za koju sam i sam glasao i mislim da smo ovom odlukom uništili naše slobode i ekonomiju - rekao je stanovnik Jerusalema David Khosid. Izraelska stopa nezaposlenosti je viša od 20 posto.

Novo zatvaranje trajat će tri tjedna, a podudara se s početkom židovske Nove godine, Rosh Hashane, razdobljem velikih obiteljskih okupljanja i skupnih molitvi.

Prema novim pravilima, Izraelci se ne smiju udaljiti više od 500 metara od svojih kuća, sa izuzetkom za aktivnosti poput odlaska na posao.

Fizičko distanciranje i ograničenje broja vjernika stupit će na snagu u sinagogama, obično krcatim za Rosh Hashanu i Yom Kippur, jevrejski Dan pomirenja koji započinje zalaskom sunca 27. rujna.

Od početka pandemije, u Izraelu, zemlji od devet milijuna stanovnika, umrlo je 1.169 ljudi.

Zdravstveni službenici za drugi val slučajeva okrivljuju nepoštivanje obveznog nošenja maski i neodržavanje fizičke distance.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije