Benjamin Netanyahu

Izrael neće surađivati s ICC-om

Izraelski dužnosnik
08.04.2021.
u 21:17

Izrael neće surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u sklopu istrage o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima, priopćio je u četvrtak ured premijera Benjamina Netanyahua, prenosi agencija France presse.

"Izrael je odlučio da neće surađivati s ICC-om", navodi se u tekstu i ocjenjuje da ICC nema legitimnost za pokretanje istrage protiv Izraela, prenosi Hina. 

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Fatou Bensouda, početkom ožujka je pokrenula istragu o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima, Izrael je odbacio tu inicijativu, a Palestinci su je pozdravili. 

Izrael nije član ICC-a,  a palestinska samouprava je. 

Prema sustavu ICC-a, jedna država može ako želi, pokušati dokazati da je sama pokrenula istragu o zločinima i tako tražiti da joj ICC  prepusti istragu. 

Sud je 19. ožujka dao Izraelu i Palestincima rok od mjesec dana za tražnje odgode istrage.  

Prema priopćenju "premijer Netanyahu je izjavio da dok se izraelski vojnici bore s teroristima, koji čine ratne zločine, sud u Den Haagu je odlučio osuditi Izrael". 

Netanyahu je održao više sastanaka s visokim sigurnosnim i političkim dužnosnicima kako bi odredili izraelsku reakciju na otvaranje te istrage, precizira se u priopćenju.

Istraga bi se trebala baviti velikom izraelskom ofenzivom na pojas Gaze, pod kontrolom palestinskog islamističkog pokreta Hamasa. Svrha ofenzive je prema Izraelu bio prekid palestinske raketne paljbe i uništenje tunela iz palestinske enklave koja je pod izraelskom blokadom od 2006. 

U ratu je poginulo oko 2250 Palestinaca, većinom civila a, s izraelske strane 74,  većinom vojnika.

ICC je "donio odluku koja je srž anitisemitizma i licemjerstva", reagirao je Netanyahu nakon početka istrage i dodao da će njegova zemlja poduzeti "sve mjere kako bi na minimum svela civilne gubitke u svojoj borbi protiv terorizma".

"Institucija osnovana za obranu ljudskih prava štiti one koji ih gaze", dodao je izraelski premijer u tom priopćenju. 

ICC, jedini stalni sud za ratne zločina na svijetu osnovan 2002. kako bi sudio za najgore zločine u svijetu kada lokalni sudovi ne žele ili ne mogu djelovati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije