Francuska

Iz znamenite crkve ukraden kraljev dar – svečano misno ruho iz 16. st.

Wikipedia
06.11.2019.
u 13:02

Tri maskirana razbojnika pokrala su crkvu svete Marije u Francuskom mjestu Oloron-Sainte-Marieu, ukravši zlatno liturgijsko posuđe te vrijedno misno ruho iz 16. stoljeća koje je bilo dar kralja Franje I.

Ono što je u ovoj pljački izazvalo dodatnu pažnju medija, koji se više gotovo i ne osvrću na učestala razbojstva po katoličkim crkvama, jest način na koji je u crkvu provaljeno. Naime, razbojnici su metalna ulazna vrata probili tako što su na automobil privezali deblo te ga upotrijebili kao udarnog ovna, zabivši se njime u vrata, prenosi Nedjelja.ba.

Gradonačelnik Hervé Lucbéreilh rekao je kako su kradljivci sa sobom odnijeli “zlatno posuđe neprocjenjive vrijednosti”, no nije govorio detaljnije o ukradenim predmetima, jer, kako kaže nije htio lopovima objasniti “čega su se točno dokopali”.

Ipak, čini se da su provalnici barem donekle znali što traže jer je jedino ukradeno misno ruho ono koje je u 16. stoljeću poklonio kralj Franjo I., u vrijeme dok je crkva svete Marije bila katedrala. Lokalni biskup Marc Aillet izjavio je da nije bilo desakralizacije, kao u nekim drugim crkvama, nego se dogodila “svetogrdna pljačka”.

“Ova ozbiljna barbarstva i ovaj potpuni nedostatak poštovanja za svetu baštinu sve su učestaliji u Francuskoj, što potiče na zabrinutost za duboki osjećaj civilizacijskih vrijednosti koji obilježava naše društvo”, dodao je Aillet.

Inače, crkva svete Marije, koja se nalazi u blizini Pireneja, popularno je hodočasničko stajalište na putu za Santiago de Compostelu, a od 1998. je na popisu UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine.

Broj vandalizama katoličkih crkava i groblja u Francuskoj, kako piše Bitno.net., ove je godine u porastu, a prema podacima koje je iznijela Francuska biskupska konferencija, od siječnja do ožujka 2019. godine počinjeno je 228 “nasilnih protukršćanskih djela”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije