ISTAT

Italija mora zaustaviti demografski 'cunami' na jugu

25.01.2023.
u 21:25

U gusto naseljenim urbanim područjima poput Palerma, Taranta i Napulja, samo je jedan od tri stanovnika ispod 35 godina imao posao, navodi ISTAT.

Talijanski jug na putu je "demografskog cunamija" ako ne uspije iskoristiti sredstva EU-a za oporavak od pandemije da premosti jaz s produktivnim sjeverom, rekao je u srijedu ured za statistiku ISTAT.

Italija, najveći primatelj bespovratnih sredstava iz Europske unije, planira iskoristiti veliki dio tih sredstava od približno 200 milijardi eura koji joj pripadaju za projekte vezane uz društvenu i teritorijalnu koheziju, uključujući i smanjenje duboko ukorijenjene podjele sjever-jug.

Barem 40 posto od ukupnih izdataka bit će potrošeno na jugu.

Rim je povijesno bio zloglasno neučinkovit u korištenju europskih bespovratnih sredstava te kasni s ulaganjem novčanih sredstava koja je primio iz Fonda za oporavak iz Bruxellesa.

Sredstva bi se mogla iskoristiti da se sjever i jug izjednače u deset ključnih područja, rekao je ISTAT, uključujući bruto nacionalni dohodak po stanovniku, obrazovanje i digitalizaciju.

Ured je zabilježio da su stope zaposlenosti mladih u južnim regijama daleko ispod nacionalnog prosjeka već desetljećima. U gusto naseljenim urbanim područjima poput Palerma, Taranta i Napulja, samo je jedan od tri stanovnika ispod 35 godina imao posao, dodao je ISTAT.

Predvidio je da će šest talijanskih južnih regija, uključujući otoke Siciliju i Sardiniju, pasti na ispod 20 milijuna stanovnika 2030. godine prvi put otkad se vodi evidencija.

"Posljedice odgađanja razvoja juga intenziviraju slabosti u njegovoj socio-ekonomskoj strukturi kroz tip 'demografskog cunamija'", piše u izvješću.

"Ako ovo ne može biti zaustavljeno, postojeći trendovi bi također mogli dovesti do progresivnog i neodrživog smanjenja ljudskog kapitala najjužnijeg dijela Italije."

Nedostatak sigurnosti zaposlenja i povoljne dječje skrbi često se navode kao prepreke novim rođenjima, dok ostarjela populacije postaje sve manje produktivna, ograničava inovacije i povećava račune za socijalnu pomoć.

Italija je u 2021. godini zabilježila manje od 400 tisuća rođenja, najmanje od svoga ujedinjenja 1861. godine, prema izvješću ISTAT-a u rujnu. Osnovni scenarij ureda ukazuje da će doći do smanjenja populacije s 59.2 milijuna u 2021. godini, na 54.2 u 2050. i na 47.7 u 2070. godini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije