potvrdila IAEA

Iran počeo nuklearno obogaćivanje u podzemnom pogonu Fordow

11.11.2019.
u 20:45

Iran je počeo obogaćivati uranij u svojem podzemnom pogonu Fordow, u zadnjem kršenju nuklearnog sporazuma s velikim silama, potvrdila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) te dodala da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran  krši ograničenja sporazuma na svoje nuklearne aktivnosti korak po korak kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu.

Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.

U tromjesečnom izvješću, IAEA potvrdila je prošlotjednu iransku objavu da je počeo obogaćivati uranij u pogonu Fordow smještenom ispod planina, nešto što je sporazumom zabranjeno.

"Od 9. studenoga ... Iran je nastavio obogaćivanje uranija u pogonu", stoji u povjerljivom izvješću IAEA-e koje je dobio Reuters.

Iranska zaliha obogaćenog uranija povećala se  na 372.3 kg, mnogo više od 202.8 prema sporazumu.

Maksimalna fisijska čistoća do koje je Iran dosad obogaćivao uranij ostaje 4,5 posto, što je iznad ograničenja dogovorenog na 3,67 posto, međutim još uvijek znatno ispod 20 posto koliko je Iran postigao prije te 90 posto potrebnih za gorivo atomske bombe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?