BAGDAD

Irak i Iran potpisali sporazum o jačanju granične sigurnosti

19.03.2023.
u 19:47

Zajednički sigurnosni sporazum uključuje koordinaciju u "zaštiti zajedničkih granica između dviju zemalja i konsolidaciju suradnje u nekoliko sigurnosnih područja", stoji u priopćenju iz ureda iračkog premijera.

Irak i Iran potpisali su danas sporazum o jačanju granične sigurnosti, što je potez za koji su irački dužnosnici rekli da prvenstveno ima za cilj jačanje granice s iračkom kurdskom regijom, gdje Teheran tvrdi da naoružani kurdski disidenti predstavljaju prijetnju njegovoj sigurnosti.

Zajednički sigurnosni sporazum uključuje koordinaciju u "zaštiti zajedničkih granica između dviju zemalja i konsolidaciju suradnje u nekoliko sigurnosnih područja", stoji u priopćenju iz ureda iračkog premijera, javlja Reuters.
 
Tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamkhani potpisao je ugovor s iračkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Qasimom al-Arajijem, u prisustvu iračkog premijera Mohammeda al-Sudanija, priopćio je ured premijera.
 
- Prema potpisanom sigurnosnom sporazumu, Irak se obvezuje da neće dopustiti naoružanim skupinama da koriste svoj teritorij u regiji iračkih Kurda za pokretanje bilo kakvih napada preko granice na susjedni Iran - rekao je irački sigurnosni dužnosnik koji je nazočio potpisivanju.
 
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, govoreći u Teheranu, rekao je kako je "trenutni Shamkhanijev put u Irak planiran još prije četiri mjeseca i da je usredotočen na pitanja vezana uz naoružane skupine u sjevernom Iraku". 

Islamska republika Iran ni na koji način neće prihvatiti prijetnje s iračkih teritorija, dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?