PAD NA 6,1 POSTO

Inflacija u Austriji u rujnu najniža od početka ruske agresije na Ukrajinu

Austrija
LEONHARD FOEGER/REUTERS
30.09.2023.
u 19:56

Kako prognozira austrijski Institut za ekonomska istraživanja (Wifo) u Beču, procjenjuje se da bi na kraju inflacija ove godine u Austriji mogla iznositi 7,5 posto

Kako je izvijestio Austrijski zavod za statistiku “Statistik Austria” val poskupljenja u Austriji očito lagano jenjava, jer je stopa inflacija nakon dugog vremena u padu. Prema prvim procjenama, nakon 7,4 posto u kolovozu cijene su u rujnu pale na 6,1 posto”, istakao je glavni direktor zavoda Statistik Austria Tobias Thomas dodavši:

“To je najniža vrijednost od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022. godine. Razlog padu prije svega treba tražiti u snižavanju cijena energenata u kućanstvima, koje sada koče inflaciju. Nakon što su u jesen prije godinu dana potrošačke cijene za struju, plin i grijanje masovno porasle, sada su u usporedbi s prošlom godinom, ovisno o isporučitelju energije tek neznatno porasle ili su snižene. Također i kod živežnih namirnica je popustio ogroman pritisak na cijene”.

Prošli je mjesec kod stope inflacije od 7,4 posto zabilježen porast cijena živežnih namirnica od gotovo 10 posto. Razlog je bila, cijena goriva, kako navodi Statistik Austria u svom izvješću odnosno cijene energije u domaćinstvima te ugostiteljstvu jer je riječ o turističkom mjesecu, koje su stopu inflacije kod živežnih namirnica u kolovozu podigle na dvoznamenkastu razinu (9,8 posto). Meso je poskupilo za 7,8 posto, voće za 5,7 posto, a bezalkoholna pića za 12,6 posto.

Cijene stanovanja, vode i energije prosječno su porasle za 10,1 posto i time su ostale najznačajniji čimbenik porasta inflacije. Stanovanje je poskupjelo za 8,6 posto, a usluge u hotelima i restoranima za 12,0 posto.

Ono čemu se se sada nada šef Statistik Austria Thomas i brojni Austrijanci da će se “rujanski trend padajuće stope inflacije nastaviti”. Prilično optimistično, komentiraju mediji u očekivanju konačnog službenog izvješća za mjesec rujan ove godine. I značajnu opasku: “Mi smo još miljama udaljeni od optimalne vrijednosti inflacije, koja prema Europskoj središnjoj banci iznosi 2 posto”.

Međutim, mnogi se Austrijanci tješe da je ovomjesečnih 6,1 posto, iako još uvijek daleko iznad prosječne inflacijske stope u eurozoni, ipak snošljivo u odnosu na siječanj ove godine kada je inflacija u Austriji iznosila čak 11,2 posto. U svibnju je iznosila 9, u lipnju 8, a u srpnju 7 posto.

Kako prognozira austrijski Institut za ekonomska istraživanja (Wifo) u Beču, procjenjuje se da bi na kraju inflacija ove godine u Austriji mogla iznositi 7,5 posto. Sljedeće, 2024. godine, prema procjenama analitičara, trebala bi znatno pasti i zaustaviti se negdje između 3,5 i 4,0 posto. Austrijanci već nestrpljivo čekaju na to! Jer cijene su ih stisle sa svih strana i više im ne daju da bezbrižno žive kako su desetljećima prije na to bili naučeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije