Beograd

Hrvatska manjina u Srbiji u nedjelju bira novo vodstvo

izbori
11.11.2022.
u 18:09

U nedjelju se u Beogradu održavaju izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), krovno tijelo hrvatske manjine u Srbiji sastavljeno od 29 vijećnika, koje ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika.

U budućem Vijeću bit će opet samo predstavnici izborne liste „Hrvati i dalje zajedno“, koju predvodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), jer će na takozvanoj elektorskoj skupštini nju zastupati 87 od ukupno 88 elektora.

„Neizvjesnosti u stvari nema. To je pokazatelj da smo u prethodne četiri godine dobro radili, odnosno da su pojedinci, udruge i svi dobronamjerni u zajednici zadovoljni s politikom dosadašnjega vodstva i da je i dalje podržavaju“, izjavila je aktualna predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, koja se ponovno kandidirala, javlja Hina.

Predstavnici Vijeća i DSHV-a ističu da je za njihova mandata pred završetkom Hrvatska kuća u Subotici, da je u posjed zajednice vraćena rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i dobiven je prostor u Beogradu. Uz to, otvoren je Lektorat za hrvatski u Novome Sadu, osigurani su udžbenici za učenike hrvatske nastave, otvorene prve jaslice pri vrtiću za odgoj na hrvatskom.  

Vodstvo petoga saziva HNV-a u Srbiji birat će na takozvanoj elektorskoj skupštini na kojoj će pravo glasa imati elektori-pripadnici hrvatske manjine, koji su prikupili najmanje 60 ovjerenih potpisa potpore svojih sunarodnjaka.

Srbijansko izborno povjerenstvo utvrdilo kako je status elektora steklo 88 pripadnika hrvatske zajednice, koji će na elektorskoj skupštini u nedjelju, s početkom u 12 sati, u staroj zgradi Skupštine Srbije, odlučivati o novome sazivu HNV-a.

Koalicija DSHV-a, hrvatskih udruga i uglednih pojedinaca pod nazivom „Hrvati i dalje zajedno“ predložit će i novoga predsjednika ili predsjednicu HNV-a, koji će biti nositelj liste na elektorskoj skupštini.

Ta je lista, kako je ranije istaknuto u DSHV-u, za mjesec dana sakupila preko 5.000 potpisa potpore od ukupno oko 58.000 Hrvata u Srbiji. 

Hrvatska zajednica novi saziv HNV-a bira po posrednom, tzv. elektorskom sustavu, jer u posebnom biračkom popisu nema dovoljno upisanih glasača.

HNV se bira svake četiri godine i može presudno utjecati na ostvarivanje manjinskih prava hrvatske manjine u Srbiji.

Funkcioniranje Vijeća se financira iz srbijanskog i vojvođanskog proračuna, no njegov rad putem raznih projekata podupire više institucija matične Hrvatske.

Pored hrvatske, svoja vodstva u nedjelju biraju i sve ostale nacionalne manjine u Srbiji, kojih je oko milijun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije