u blizini libijske obale

Haftarove snage zauzele brod sa turskom posadom

22.12.2019.
u 14:09

Snage lojalne odbjeglom libijskom komandantu Khalifi Haftaru objavile su da su u blizini libijske obale preuzeli brod koji je plovio pod zastavom Grenade, a čiju posadu čine turski državljani.

Ovaj čin dolazi ubrzo nakon što je turski parlament odobrio sigurnosnu i vojnu suradnju s Libijom.

Brod koji pripada Haftarovoj Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) zaustavio je brod u teritorijalnim obalama Libije, blizu istočnog grada Derbe i preusmjerio ga u luku Ras El Hilal "zbog inspekcije tereta koji je prevozio", rekao je glasnogovornik LNA Ahmed Mirmari, bez dodatnog pojašnjavanja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Istočne snage agenciji Reuters poslale su video snimak na kojem se vidi kako Haftarove snage zaustavljaju brod i ispituju članove posade, kao i fotografije putovnice tri turska državljana.

Ankara za sada nije komentarirala događaj.

U subotu, Turska je potpisala sigurnosni i vojni sporazum s međunarodno priznatom libijskom vladom (GNA).

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako bi Turska mogla u Libiju poslati trupe koje bi pomogle snagama GNA, koje se bore protiv Haftarove vojske.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda prošlog mjeseca su Reutersu kazali da Libija šalje vojnu opremu u Libiju, čime krši embargo UN-a.

Turska u ratu u Libiji podržava vladu na čelu sa Fayezom al-Sarrajem, koja već mjesecima odolijeva ofanzivi Haftarove vojske.

Kako se vjeruje, Haftar, pak, ima podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Rusije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?