nova odluka

Finska otvara granice za 17 europskih država

08.07.2020.
u 21:47

Finska ponovno otvara svoje granice putnicima iz 17 europskih država poput Njemačke, Grčke i Italije, u okviru ublažavanja mjera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, ali ne i onima iz Hrvatske, kao ni iz Švedske, objavljeno je u srijedu.

Kako stoji na stranici finske vlade, nova odluka stupa na snagu u ponedjeljak 13. srpnja a odnosit se na posjetitelje iz zemalja koje u dva tjedna imaju najviše osam slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika.

Finska je već 15. lipnja ukinula kontrole za putnike iz Norveške, Danske, Islanda, Estonije, Latvije i Litve.

Tjedan dana kasnije, vlasti su najavile da će od srpnja ukinuti restrikcije za turiste iz još 12 "sigurnih zemalja". Tada je na popisu bila i Hrvatska, koja u srijedu na njemu više nije.

Na sada proširenom popisu nalaze se Nizozemska, Belgija, Italija, Austrija, Grčka, Malta, Njemačka, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Lihtenštajn, Švicarska, Cipar, Irska, Andora, San Marino i Vatikan.

Finske vlasti za dva tjedna će ponovno razmotriti stanje, te utvrditi mogu li neke zemlje biti dodane na popis, te trebaju li neke s njega biti izuzete.

Francuska, Portugal i Španjolska nemaju dovoljno nisku stopu zaraze da bi ušle među one zemlje kojima su restrikcije ukinute, kaže vlada.

Finska ne otvara granicu još uvijek ni za Švedsku, čiji državljani moraju u samoizolaciju.

"Ljudi koji dolaze iz zemalja koje su još podložne unutarnjim ili vanjskim graničnim kontrolama, kao što je Švedska, morat će ići u samoizolaciju", kazala je vlada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?