SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze u minusu nakon snažnih dobitaka dan ranije

09.03.2021.
u 10:12

Nakon snažnog rasta dan ranije, na europskim burzama u utorak prijepodne većina indeksa bila je u crvenom teritoriju, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica proizvođača sirovina.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,06 posto, na 417 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše su pali rudarskih dionica, za 1,9 posto te automobilske industrije, za 1 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX oslabio je 0,28 posto, na 14.340 bodova, a londonski Ftse za 0,14 posto, na 6.709 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,03 posto, na 5.903 boda.

Nakon što su dan ranije indeksi imali najbolju izvedbu u zadnja četiri mjeseca, pri čemu je Stoxx 600 indeks porastao 2,2 posto, a frankfurtski DAX za 3,3 posto, dosegnuvši rekordnu razinu zahvaljujući optimizmu ulagača nakon što je američki Senat u subotu usvojio program fiskalnih poticaja vrijedna 1.900 milijardi dolara, danas na burzi prevladava oprez.

Pod pritiskom prodaja našao se rudarski sektor, pri čemu su cijene dionica Rio Tinta, BHP grupe i Anglo Americana potonule za više od dva posto.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica njemačkog proizvođača auto-dijelova Continentala, spustivši se 5,1 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila od 12,7 posto nižoj prodaji grupe u prošloj godini.

Investitori će idućih dana pratiti daljnji razvoj situacije s fiskalnim poticajima u SAD-u, koje još mora odobriti donji dom američkog Kongresa, a očekuje se da će ga predsjednik Joe Biden potpisati prije nego istekne postojeći program poticaja u nedjelju.

Nove smjernice očekuju se i od današnje objave revidiranih podataka o BDP-u eurozone i njemačkoj robnoj razmjeni u siječnju.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u utorak je porastao 0,99 posto, na 29.027 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije