Mladi neće za volan

Europi nedostaje 400.000 vozača

24.09.2022.
u 18:44

Prema studiji konzultantske tvrtke Transport Intelligence, procenjuje se kako Europi nedostaje 400.000 vozača kamiona kako bi pokrili trenutne potrebe, a samo u Ujedinjenom Kraljevstvu nedostataje 76.000 radnika.

Pored toga, to je tržište koje trenutno nije u stanju privući mlade ljude usprkos potrebi za radnom snagom u Španjolskoj, gdje je slobodno 15.000 radnih mjesta.

Rodna neravnopravnost u sindikatu je očigledna, pokazuju podaci, piše RTVE, prenosi Tanjug.

Od 250.000 vozača kamiona koji rade u Španjolskoj, samo 5.000 su žene, odnosno samo dva posto žena radi u transportnom sektoru.

U Europi podaci nisu mnogo drugačiji. U Italiji je sedam posto, a u Njemačkoj pet posto žena za volanom.

Pežorativni stereotipi o kamiondžijama, koji se uobičajeno koriste u društvu, utjecali su na činjenicu kako  je imidž koji se projektira na ženu koja vozi međugradski prijevoz pristrasno negativan.

Međutim, kriza u transportu, koji pati od ozbiljnog nedostatka kadrova, dovodi do nestanka ovih predrasuda, pa španjolski poslodavci izlaz iz krize vide u većem uvođenju žena u ovaj posao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?