Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

EU ne priznaje Lukašenka kao bjeloruskog predsjednika

24. rujna 2020. u 11:18 0 komentara 102 prikaza

Europska unija odbija priznati Aleksandra Lukašenka za bjeloruskog predsjednika nakon njegove iznenadne inauguracije kojoj nedostaje "demokratskog legitimiteta", a Bruxelles preispituje svoje odnose s Minskom, rekao je šef europske diplomacije.

Tajna inauguracija Lukašenka u srijedu izazvala je novu osudu Zapada i masovne prosvjede u Bjelorusiji koji traju još od spornih izbora 9. kolovoza. 

Izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni i "EU ne priznaje namještene rezultate", priopćio je šef europske diplomacije Josep Borrell. "Takozvanoj inauguraciji i novom mandatu Lukašenka nedostaje demokratske legitimnosti", rekao je Borrell. 

"Ova inauguracija u izravnoj je suprotnosti s voljom većeg dijela bjeloruskog stanovništva, izražena u brojnim, neviđenim i mirnim prosvjedima od izbora i služi samo za još veće produbljivanje političke krize u Bjelorusiji"; rekao je bivši španjolski ministar vanjskih poslova. 

EU poziva na pravo Bjelorusa da ih "predstavljaju oni koje slobodnu izaberu kroz nove uključive, transparentne i vjerodostojne izbore", dodao je Borell. 

EU je ponovno dao podršku mirnim prosvjedima i pozivima na nove izbore "unatoč brutalnoj represiji bjeloruskih vlasti". 

Bruxelles razmatra odnose s Bjelorusijom

Bruxelles je pozvao Minsk da se "suzdrži od daljnje represije i nasilja nad bjeloruskim narodom i odmah i bez uvjeta oslobodi privedene, uključujući političke zatvorenike", istaknuo je Borrell.

"EU je i dalje uvjeren da je uključiv nacionalni dijalog i pozitivan odgovor na zahtjeve bjeloruskog naroda za novim demokratskim izborima jedini način kojim bi se pronašao izlaz iz ozbiljne političke krize u zemlji." 

U priopćenju se također navodi da Bruxelles "razmatra svoje odnose s Bjelorusijom". 

EU priprema sankcije protiv 40 ljudi koje smatra odgovornima za represiju i traži način da kazni i Lukašenka, otkrili su diplomatski izvori. 

No za to je potrebna suglasnost svih 27 članica EU, a Cipar uvjetuje svoj pristanak poduzimanjem mjera koje će natjerati Tursku da prestane istraživati nalazišta plina na Sredozemlju. 

Švedska i Finska odbijaju sankcionirati Lukašenka kako bi se omogućilo posredovanje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) kojim će predsjedati Stockholm, dodali su izvori.  

O tome će se raspravljati na samitu EU od 1. do 2. listopada u Bruxellesu.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.