BRUXELLES

EU danas razmatra formiranje vojnih jedinica za brza djelovanja

06.05.2021.
u 08:39

Ministri obrane zemlja EU danas će u Bresellesu razmotriti prijedlog o formiranju vojnih jedinica za brza djelovanja, koje bi mogle intervenirati u ranoj fazi međunarodnih kriza.

Na sastanku, kojim će predsjedavati visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, će biti riječi i o drugim aktuelnim temama iz sektora sigurnosti i obrane Europe.

Četrnaest zemalja EU, među kojima Njemačka i Francuska, predložile su formiranje grupacija od oko 5.000 vojnika, moguće potpomognute brodovima i avionima, koje će pomoći demokratskim stranim vladama kojima je hitno potrebna pomoć.

Zemlje koje su iznijele ovaj prijedlog su Austrija, Belgija, Cipar, Češka, Njemačka, Grčka, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Slovenija i Španjolska.

Od ove godine blok ima zajednički proračun za vojsku i radi na razvoju vojne doktrine za 2022. godinu, a prošle godine je EU prvi put definirala svoje vojne slabosti.

"Borell je u više navrata rekao da EU mora naučiti jezik moći", rekao je neimenovani zvaničnik bloka.

EU se tradicionalno oslanja na NATO za vojne akcije, ali su različiti američki predsjednici tražili od Unije da učini više za svoju sigurnost, posebno na granicama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije