Covid-19

Delta soj koronavirusa nova je opasnost za ekonomiju

22.06.2021.
u 08:17

Delta soj koronavirusa mogao bi nanijeti ozbljnu štetu ekonomiji zbog ponovnog rasta broja novozaraženih, upozorio je Institut za ekonomska istraživanja IFO, premnosi Klix.ba.

"Delta soj ozbiljna je opasnost za njemačku ekonomiju", rekao je čelnik IFO instituta Clemens Fuest u intervjuu za novinski portal T-online.

Sve neće biti izgubljeno ako broj zaraženih ponovno poraste zbog novog soja, ali ekonomski oporavak bit će odgođen, posebno u sektorima kojima je pandemija već nanijela veliku štetu, poput putovanja, restorana i maloprodaje.

"U tom bi nas slučaju čekala teška jesen", upozorio je Fuest.

Udio zaraženih delta sojem u Njemačkoj gotovo je udvostručen u prvom tjednu lipnja, na 6 posto, prema podacima Instituta Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti.

U Britaniji taj soj sada dominira, unatoč bržoj kampanji cijepljenja nego u Njemačkoj, i vlada je odlučila odgoditi ublažavanje mjera suzbijanja zaraze.

Kriza još nije završila, upozorio je čelnik njemačkog ekonomskog instituta.

Da nije bilo pandemije, ekonomija bi rasla u proteklih godinu i pol, naglasio je Fuest.

"Umjesto toga, mi smo u tom razdoblju nagomilali ogroman dug", rekao je.

Posljedice pandemije osjećat ćemo još dugo, dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?