sirija

De Mistura: SAD će se uključiti u razgovor o sirijskoj ustavnoj komisiji

Staffan de Mistura
14.06.2018.
u 18:54

Američki dužnosnici pridružit će se razgovorima u Ženevi u ovom mjesecu o sirijskoj ustavnoj komisiji, izjavio je novinarima u četvrtak posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, nagovještavajući pomak u procesu koji je pred rizikom blokade.

De Mistura planira da se sasatane s visokim ruskim, turskim i iranskim dužnosnicima poočetkom sljedećeg tjedna, i izjavio je kako očekuje sličan sastanak s američkim, britanskim, francuskim, njemačkim i jordanskim visokim dužnosnicima.

 - Uočavamo pomake i pokušat ćemo pokrenuti nove. Ne očekujem, budimo iskreni, velike pomake. Ja sam, međutim uvjeren da je napredak moguć i da ima izvjesnih pomaka koje bismo trebali kapitalizirati - izjavio je de Mistura novinarima.

De Mistura ima mandat Vijeća sigurnosti UN-a da organizira razgovore između Sirijaca o političkoj reformi, uključujući sačinjavanje novog ustava i održavanje izbora.

Razgovori o tim reformama, koje bi trebale pružiti politički okvir za okončanje sedmogodišnjeg rata nisu, međutim, stvorili ništa i nimalo nisu približili zaraćene strane. 

Najviše političkih podsticaja za razgovore dolazi od Rusije, jedne od najbližih saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok izgleda da su Sjedinjene Države umanjile svoj angažman u sirijskom političkom procesu u posljednjih nekoliko godina.

U siječnju je sirijski Kongres u ruskom turističkom gradu Sočiju uspostavio ustavno povjerenstvo a de Mistura je dobio zadatak da izabere njene članove, nakon što je dobio nominacije od zainteresiranih strana. 

Sirijska vlada podnijela je listu od 50 kandidata u prošlom mjesecu. De Mistura je izjavio kako se nada da će dobiti sličan poticaj od sirijske oporbe, koja je  učinila "ozbiljan rad" na vlastitoj listi, prenosi Reuters. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?