Stanislav Petrov

Čovjek koji je spasio svijet ne učinivši ništa

Corbis
26.09.2020.
u 11:43

Potpukovnik Stanislav Petrov spriječio je sovjetsku odmazdu nad Sjedinjenim Državama otkrivanjem satelitske pogreške.

Potpukovnik Stanislav Petrov bio je dežurni u Serpuhovu-15, tajnom bunkeru pred Moskvom koji je nadzirao sovjetski satelitski sistem ranog upozoravanja, kada su se zvona za uzbunu oglasila malo iza ponoći. Jedan od satelita signalizirao je Moskvi da su Sjedinjene Države lansirale pet balističkih projektila na Rusiju, prenosi Avaz.

S obzirom na pojačane napetosti između dviju zemalja - uzbuna se poklopila s početkom provokativnih vojnih vježbi NATO-a i jedva tri sedmice nakon što su Rusi oborili južnokorejski avion koji je zalutao u sovjetski zračni prostor.

Petrovu je moglo biti oprošteno da je povjerovao da je signal bio točan. Elektroničke mape koje su bljeskale oko njega nisu nimalo umanjile stres trenutka.

Ali Petrov je namirisao opasnost.

- Imao sam smiješan osjećaj u crijevima da je ovo lažna uzbuna. Kao prvo, u izvještaju se navodi da je ispaljeno samo pet projektila - kazao je.

Da su Sjedinjene Države pokrenule stvarni nuklearni napad, zaključio je, balističke rakete zasule bi poput kiše.

- Nisam želio pogriješiti. Donio sam odluku i to je bilo to - kazao je Petrov.

Osjećaj Petrova u velikoj mjeri bio je posljedica nedostatka povjerenja u sovjetski sistem ranog upozoravanja, koji je kasnije opisao kao "sirov". Izvijestio je to kao lažni alarm nadređenima i nadao se da je u pravu.

Petrov je u početku bio hvaljen zbog hladne glave, ali kasnije je naišao na kritike i neko vrijeme je bio žrtveni jarac zbog lažne uzbune. Daljnja istraga, međutim, otkrila je da je dotični satelit uzeo odraz sunca s vrhova oblaka i nekako to protumačio kao lansiranje projektila, pisao je "Washington Post".

Pravom procjenom sovjetskog balističkog oficira 26. septembra 1983. godine izbjegnut je potencijalni nuklearni holokaust.

Petrovu je umro je u maju 2017. godine u Frjazinu u Rusiji u 77. godini.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije