Međunarodna tržišta

Cijene nafte stabilne iznad 75 dolara, ulagači čekaju Fed

nafta
22.03.2023.
u 17:27

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 75 dolara nakon što su se stišale bojazni od bankovne krize i ulagači preusmjerili pozornost na odluku o kamatnim stopama u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 75,50 dolara. Jučer je trgovinu zaključio u plusu 1,53 dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 69,84 dolara. Jučer je zatvaranje dočekao u plusu 1,69 dolara.

Financijska tržišta uzdrmali su proteklih dana problemi u američkom i švicarskom financijskom sektoru nakon propasti američkog Silicon Valley Banka i problema s likvidnošću u švicarskom Credit Suisseu, potaknuvši strah od bankovne krize.

Strahovanja su se stišala nakon što su američki regulatori odlučili isplatiti sve depozite propalog SVB-a, a švicarski div UBS objavio da će, uz podršku vlade i središnje banke preuzeti posrnulog domaćeg konkurenta.

Skupina središnjih banaka, uključujući američki Fed, ECB, švicarsku, kanadsku, britansku i japansku banku, izvijestila je pak u nedjelju da će osigurati likvidnost u financijskom sustavu pojačanim oslanjanjem na mehanizam razmjene valuta.

To je umirilo tržišta i prigušilo strah od krize, a cijene nafte podupro je i slabiji dolar.  

Cijene nafte ponovo su blago porasle zahvaljujući smanjenoj averziji prema rizičnoj imovini, pozitivnim tržištima kapitala i slabijem dolaru, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Slabiji dolar podupire potražnju za naftom jer jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Pozornost tržišta sada se preusmjerava na odluku američke središnje banke o kamatnim stopama koja će biti objavljena tijekom dana.

Očekuje se da će ih Fed podići za četvrtinu postotnog boda, upola manje no što se prognoziralo prije previranja u bankovnom sektoru.

"Bio bi veliki šok kada bi Fed ponovo značajnije podigao kamatne stope, s obzirom na sve što se događalo u proteklih nekoliko tjedana", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

I podaci Američkog instituta za naftu (API) potaknuli su u utorak zabrinutost za potražnju nakon što se pokazalo da su zalihe nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle, rekli su izvori. Analitičari su očekivali da će API-jevo izvješće pokazati pad.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

i njezini partneri) vjerojatno će ostati kod svog dogovora o smanjenju proizvodnje za 2 milijuna barela dnevno (bpd) do kraja godine, unatoč padu cijena sirove nafte, rekla su za Reuters tri delegata proizvođačke grupe.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio za 3,21 dolar, na 73,96 dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije