međunarodna tržišta

Cijene nafte stabilne iznad 100 dolara

nafta
Thinkstock
24.08.2022.
u 19:41

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu iznad 100 dolara, balansirajući između poruke proizvođača da bi na tržište mogli izbacivati manje barela i očekivanog fokusa središnjih banaka na obuzdavanje inflacije, koje bi moglo zakočiti gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u listopadu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 100,32 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 93,90 dolara.

Cijene su na oba tržišta u utorak porasle nakon što je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman nagovijestio mogućnost smanjenja proizvodnje.

Izvori u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) rekli su naknadno za Reuters da bi smanjenje išlo ruku pod ruku s povratkom na tržište iranske nafte, ukoliko Teheran postigne dogovor sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog programa iz 2015. godine.

Američki dužnosnik rekao je u ponedjeljak da je Iran u pregovorima odustao od nekoliko ključnih zahtjeva.

OPEC i njegovi saveznici trenutno proizvode 2,9 milijuna barela dnevno manje no što su zacrtali, tvrde izvori, što komplicira eventualnu odluku o rezovima i formulu izračuna vrijednosti u odnosu na koju bi se proizvodnja smanjivala.

"Cijena nafte i izgledi za opskrbu upućuju na zaključak da trenutno ne bi bilo mudro da OPEC+ smanjuje proizvodnju", smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

"Globalna opskrba naftom mogla bi pretrpjeti udarac uoči vrhunca sezone uragana u SAD-u. Ne treba zanemariti ni mogućnost prekida u opskrbi iz Libije, a nema naznaka ni poboljšanju situacije s naftom u Nigeriji", objasnio je Brennock.

Posrednik u trgovini sirovinama Marex istaknuo je i snažnu potražnju zbog obnavljanja zaliha uoči zime i prijelaza industrije s plina, koji je snažno poskupio, na naftu.

Potporu cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za oko 5,6 milijuna barela, prema navodima tržišnih izvora koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su u Reutersovoj anketi u prosjeku očekivali pad za 900.000 barela.

Raspoloženje na tržištu prigušila su pak očekivanja da će financijski dužnosnici na neformalnom okupljanju u američkom Jackson Holeu krajem tjedna biti fokusirani na obuzdavanje inflacije podizanjem ključnih kamatnih stopa, što bi moglo oslabiti gospodarski rast i potražnju za naftom. 

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 101,93 dolara, što znači da je poskupio 3,21 dolar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?